VERUJE SE DA ĆETE IMATI MNOGO SREĆE AKO NA VIDOVDAN UNESETE U KUĆU OVAJ CVET: Za Srbe je on predstavlja BLAGO
Božur, Foto: Printscreen/youtube/Plodovi Prirode

običaji

VERUJE SE DA ĆETE IMATI MNOGO SREĆE AKO NA VIDOVDAN UNESETE U KUĆU OVAJ CVET: Za Srbe je on predstavlja BLAGO

Legenda govori da je kosovski božur iznikao na Gazimestanu posle boja sa Turcima 28. juna 1389. godine, iz krvi srpskih junaka

Objavljeno:

Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih, okruglih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već vekovima jedna od omiljenih cvetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma.

Prema verovanju u Srba, cvetovi božura su isključivo bili bele boje sve do bitke na Kosovu, kada su iz zemlje natopljene krvlju kosovskih junaka nikli crveni božuri.

Božur, Cveće, Bašta
foto: Printscreen/youtube/Plodovi Prirode

Zbog navodne lekovitosti kosovskog božura, koja nikada nije do kraja istražena, bio je pred istrebljenjem. Verovalo se da leči epilepsiju, pa je zbog pohlepe i lakovernosti nemilosrdno čupan iz korena.

Kosovski inat!

Zemljište na kom rastu je krševito i ne deluje plodno, ali kosovskim božurima ne smeta da kao iz inata pokažu raskoš stabla i cvetova i purpurno crvene boje.

Legenda govori da je kosovski božur iznikao na Gazimestanu posle boja sa Turcima 28. juna 1389. godine, iz krvi srpskih junaka. I danas raste kao endemska vrsta samo na tom mestu, a cveta u maju i junu.

Božur, Cveće, Bašta
foto: Printscreen/youtube/Plodovi Prirode

Čuva dom od zla i decu

Za ovaj prelepi i nama cvet sa posebnom simbolikom vezuje se puno toga. Veruje se da koren božura privlači sreću, pa je poželjno gajiti ovaj cvet u svojoj bašti. Takođe, božur čuva i dom od zla. Osim što štiti porodicu i decu od negativne energije, za ovaj cvet se vezuje simbolika u ljubavnoj magiji.

U Kini se veruje da božur čuva brak

Kinesko verovanje opisuje božur kao cvet koji pozitivno utiče na harmoničan brak žene i muškarca.

Majke i snajke:

00:50

Majke i Snajke

(Espreso/Srbija Danas/J.Šipčić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.