EVO ZAŠTO BI SVAKI DAN TREBALO DA PIJETE ČAJ OD LIPE: Posle ovog TEKSTA odmah ćete TRKNUTI PO NJEGA
Lipa, Foto: Printscreen/Youtube/ Bojan Stevanović

paŽnja

EVO ZAŠTO BI SVAKI DAN TREBALO DA PIJETE ČAJ OD LIPE: Posle ovog TEKSTA odmah ćete TRKNUTI PO NJEGA

Poznata je još pod nazivima: lipac, lipovce, lipolist, lipovina, lipa velelista, zimska lipa, itd. Najčešće raste u Evropi i Severnoj Americi

Objavljeno:

Potiče iz roda drveća Tilia, koji obično raste u umerenim regionima Severne Amerike, Evrope i Azije. Tilia cordata, takođe poznata kao malolisni kreč, smatra se najjačom vrstom roda Tilia.

Poznata je još pod nazivima: lipac, lipovce, lipolist, lipovina, lipa velelista, zimska lipa, itd. Najčešće raste u Evropi i Severnoj Americi. Njena maksimalna visina je 30 m, a starost nekoliko stotina godina. Ima veliku, krupnu krošnju, male žućkasto-bele cvetove i zašiljene listove srcastog oblika.

Plodovi su mali oraščići. Cveta u junu i julu i treba je brati pre jakog sunca, tj. između 10 i 12 sati. Ovoj biljci najviše odgovara vlažno zemljište koje je zaštićeno od vetra. U našim krajevima su najrasprostranjenije bela lipa koja raste u nizijama i crna lipa koja raste na planinama. Lekoviti delovi biljke su: listovi, cvasti sa priperkom i cvetovi.

Lipa
foto: Profimedia

Suše se na hladnom i tamnom mestu, a zatim se pakuju u kese. Mogu se upotrebiti samo ako zadrže boju i prijatan miris.

Čaj od cveta lipe

Sastojci: 2 kafene kašičice osušenog cveta lipe; 250 ml vode.

Priprema i korišćenje: Biljku sipati u vrelu vodu i poklopiti posudu. Nakon 10 min procediti i dnevno piti dve šolje čaja. Čaj od kore lipe

Sastojci: 30 do 40 gr sitno iseckane kore lipe; 1 l vode.

Priprema i korišćenje: Koru kuvati u otvorenom loncu dok polovina vode ne ispari. Čaj procediti i ovu količinu piti dva dana.

(Espreso/www.sokovi.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.