preukusno
OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA GRILIJAŠ TORTU: Tradicionalni slatkiš u fantastičnom spoju sa čokoladnim kremom, VRH
Grilijaš je vrsta slatkiša koja se pravi od karamelizovanog šećera u koji se dodaju orašasti plodovi
Torta Grilijaš je dobila naziv po istoimenom slatkišu. On se pravi od karamelizovanog šećera u koji se dodaju različiti orašasti plodovi. Samleveni grilijaš je čak često sastavni deo torti i kolača, kao što je slučaj sa Grilijaš tortom.
Ova starinska vrsta slatkiša se pravi širom sveta i nosi različite nazive. U Evropi grilijaš se najčešće pravi od sećera i seckanih oraha, mada se pravi i od celih ili seckanih badema i lešnika.
Ovako glasi recept za Grilijaš tortu koji će vas oduševiti:
POTREBNI SASTOJCI ZA BISKVIT
- 9 belanaca
- 160 gr šećera
- 180 gr mlevenih oraha
- 70 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30gr kakao praha
- 70 ml ulja plus 1 dcl cokoladnog mleka za kvasenje biskvita
KREMA
- 1 l mleka
- 4 pudiga od vanile ili karamele
- 9 žumanaca
- 100 gršećera
- 2 vanilin šećera
- 200 gr putera
- 100 gr čokolade za kuvanje
GRILIJAŠ
- 150 gr celih oraha
- 150 gr šećera
DEKORACIJA
- 3 kesice vanilin ili čokoladnog šlaga
- grilijaš
- mrvice ili šta želite
PRIPREMA BISKVITA
- Najpre pripremite obruč vel 24 ili 22 cm cm i obložite papirom za pečenje.
- Pećićete tri korice posebno ,svaka korica treba da ima 3 belanca,50 gr secera,60 gr mlevenih oraha,20 gr brasna,1 kasikica pr :za pecivo,10 grkakao praha,20 ml ulja.Najpre izmutite belanca do srednje gustine pa dodajte secer i dobro izmiksajte.Dalje nastavite dodavati ručno orahe,prasak za pecivo pomesan sa brasnom,kakao prah i ulje.Sve fino izlite u kalup i pecite na 180 C oko 20 min.ukoliko ste spretniji sa biskvitima pecite odma duplo od 6 belanaca pa posle presecite i dopecite jos jedan biskvit,ili izlite na velik pleh pa obrucom isecite tri kore.
- Za kremu od litre mleka odvojte toliko da možete izmešati puding,šećer,vanilin sećer i žumanca,a ostatak mleka neka provri.Skinite sa vatre i umešajte smesu sa pudinzima pa vratite na srednju vatru 5 min da se skuva uz neprestano mešanje.Kremu odma podelite na pola,te u jedan deo dodajte isekanu cokoladu i dobro sjedinite.Druga krema ostaje žuta jer u nju kasnije ide grilijas.Pokrite kreme prozirno folijom i ostavite da se potpuno ohlade.
- Grilijaš pravim tako što najpre istopim šecer na tihoj vatri uz mesanje kako bi postao tečan,ali vodite računa da nezagori zato pažljivo i strpljivo mesajte.Orahe stavite na tacnu koju ste obložili masnim papirom pa pažljivo prelite preko njih istopljen secer i ostavite da se ohladi.Čekicem za meso malo ih razbite pa stavite u blender u vise navrata da se samelju.
- Ohladjene kreme malo izmiksajte pa u svaku dodajte po 100 gr omekaslog putera postepeno muteci dok nedobijete kremastu strukturu.Sada u žuti deo kreme dodajte grilijas,ako želite ostavite malo i za dekoraciju.
- Sklapanje torte je sledece.kora pokvasena cokoladnim mlekom,grilijas krema,čokoladna krema,kora nakvasena mlekom,grilijas krema,cokoladna krema,kora nakvasena mlekom,grilijas krema i čokoladna krema.Sve ovo radite u dubljem podesivom kalupu. U ovoj fazi ja ostavim tortu da prenoci,pa sutradan nanesem šlag i sredim je dekorativno po želji.
(Espreso/ Slađini kolači)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!