OVO SVI IMATE KOD KUĆE, A NISTE ZNALI DA JE ČUDO OD PRIHRANE ZA POVRĆE: Ima sve da vam procveta KAD PRIMENITE
ilustracija, Foto: RINA

korisno

OVO SVI IMATE KOD KUĆE, A NISTE ZNALI DA JE ČUDO OD PRIHRANE ZA POVRĆE: Ima sve da vam procveta KAD PRIMENITE

Iskusni baštovani izbegavaju upotrebu kupovnih đubriva i prihrana, jer dobro znaju da u svojoj kuhinji imaju prihranu koja je potrebna biljkama

Objavljeno: 10:29h

Baštovanstvo ne mora da bude skup način proizvodnje hrane, samo kada znamo kako da uštedimo. Ovo je 7 stvari koje uglavnom svi imamo kod kuće, a koje mogu da budu odlična besplatna prihrana za povrće i cveće.

Iako je kupovno đubrivo jednostavnije koristiti, kada odaberete da živite na selu ili živite u gradu i bavite se urbanim baštovanstvom, poljoprivredne apoteke nisu uvek u blizini. Osim toga, iskusni baštovani izbegavaju upotrebu kupovnih đubriva i prihrana, jer dobro znaju da u svojoj kuhinji imaju prihranu koja je potrebna biljkama. Na taj način štede novac i vreme. Pogledajmo šta sve možete da iskoristite direktno iz vaše kuhinje.

Soc od kafe

Ako dan započinjete šoljicom kafe ili je pijete u pauzama, nemojte bacati talog. Ukoliko ga prosušite i dodate u zemlju, on će je obogatiti azotom, kalijumom i magnezijumom. To su sve vitalni hranljivi sastojci za rast biljaka. Važno je upamtiti da ne dodajete često i mnogo, zato što talog od kafe može da promeni pH vrednost tla, što može da utiče na biljke kojima je potrebna određena ravnoteža kiselosti zemlje.

Sadržaj iz vrećica čaja

Koliko su lekovite biljke dobre za nas, toliko su dobre i za druge biljke. Ako ne pijete kafu, već čaj, sačuvajte iskorišćene vrećice. Prosušite ih i prespite sadržaj u neku teglu. Na primer, sadržaj iz vrećice čaja od kamilice odličan je za zaštitu biljaka od raznih patogena.

Ljuske jaja

Ljuske jaja su fantastičan izvor kalcijuma. Važno je oprati ljuske i pustiti da se osuše, te ih samleti. Možete ih dodati oko baze već posađenog paradajza. Njemu je potrebno više kalcijuma nego drugim biljkama.

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

Voda iz akvarijuma

Ukoliko imate akvarijum, nemojte bacati vodu kada je menjate, već je iskoristite u bašti ili za biljke u saksijama. Ova voda osigurava biljkama vitamine bez ikakvih dodatnih korak, navodi Offthegridnews.

Drveni pepeo

Svi koji imaju kamin ili šporet na drva imaju besplatno đubrivo. Na ovaj način dodaju se mnogi minerali, a najviše kalijum i kalcijum karbonat. Jako je važno upamtiti da, kada dodate drveni pepeo, ne dodajete ništa više. Takođe, ako je zemlja u bašti alkalna, ne treba da koristite pepeo. Osim što hrani biljke, pepeo je poznat po tome što drži puževe dalje od biljaka.

Banane

Kore od banana možete kompostirati ili ih, jednostavno, sitno iseckati i staviti u baštu kod biljaka. Kora se brzo razgrađuje i ne proizvodi neprijatan miris. Osim što će nahraniti biljke kalijumom, kora od banane, takođe, odbija štetočine.

Banane
foto: Printscreen/TikTok/tomato_dave

Nekuvano mleko ili mleko u prahu

Pomešajte jedan deo mleka i četiri dela vode. Mleko je fantastičan izvor kalcijuma za ljude i za biljke. Posebno je dobro za paradajz. Mleko, takođe, pomaže kod čestih bolesti tikvica, paradajza i paprika.

Za kraj, ne zaboravite da ostatke od voća i povrća stavljate u kompost. Umesto da kupujete supstrate možete praviti svoj kompost i obogatiti zemlju hranljivim materijama potpuno besplatno.

(Espreso/agrosaveti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.