OVAKVA LENJA PITA SE SAMO U JUGOSLAVIJI PRAVILA: Uopšte je nisu jeli sa JABUKOM, već su se "DAVILI" U OVOM VOĆU
Lenja pita, Foto: Printscreen/Youtube/The Best Recipes Narkonia

paŽnja

OVAKVA LENJA PITA SE SAMO U JUGOSLAVIJI PRAVILA: Uopšte je nisu jeli sa JABUKOM, već su se "DAVILI" U OVOM VOĆU

Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota)

Objavljeno: 07:12h

Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.

Lenja pita je poslastica od davnina. Često se pravi u Srbiji jer se veoma lako pravi, a sastojci su jeftini. Obično se pravi sa jabukama, ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Sistematski gledano, izgleda tako što je među dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.

SASTOJCI

5 jajeta; 300 g šećera; 200 g jogurta; 170 ml ulja; 270 g brašna; 1/2 kesice praška za pecivo; 400-500 g višanja; malo prah šećera za posipanje kolača (vanilin šećer).

PRIPREMA

Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i nastavite još malo da mutite. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Ubacute i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinite sa belancima. Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota).

(Espreso/Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.