EVO ZAŠTO NIKAKO NE SMETE DA UBIJATE SMRDIBUBU: Veći razlog od ovog NE POSTOJI, vrlo je VAŽNO DA ZNATE OVO
Smrdibuba, Foto: Profimedia

paŽnja

EVO ZAŠTO NIKAKO NE SMETE DA UBIJATE SMRDIBUBU: Veći razlog od ovog NE POSTOJI, vrlo je VAŽNO DA ZNATE OVO

Smrdibube možda i mogu da budu čovekovi neprijatelji, ali samo na njivama, gde se hrane lišćem žitarica i ljuskama semenki, pa oštećuju biljke i zemljoradnicima donekle smanjuju prinos

Objavljeno: 12:29h

Ovi insekti dolaze iz reda štitastih stenica, ali to ne znači da su krvopije kao što su to njihove sitne parazitske rođake – krevetne stenice, koje nastanjuju postelje i stvarno grizu i piju krv.

Smrdibube možda i mogu da budu čovekovi neprijatelji, ali samo na njivama, gde se hrane lišćem žitarica i ljuskama semenki, pa oštećuju biljke i zemljoradnicima donekle smanjuju prinos.

Međutim, ove bube ne podnose hladnoću. Zato, kada dođe jesen, one počinju da se bore za goli život i traže sklonište negde gde je toplo, tek da prezime.

Za ljude ne predstavljaju nikakvu opasnost, ali mnogi ih se plaše ili naprosto gade. Na vaša nastojanja da ih uhvatite i ponovo izbacite na hladnoću, one će reagovati u samoodbrani i ka vama štrcnuti smrdljivu tečnost.

smrdibube
foto: Profimedia

No, narod je od pamtiveka poštovao smrdibube i verovao u njihove natprirodne moći. Naši stari su čak skovali uzrečicu “Kad smrdljivi martin uđe u kuću - biće para!”.

Zato, ne ubijajte sirote smrdibube i dozvolite im da se, kao putnici namernici, kod vas sklone od vetra, kiše, hladnoće i snega, a one će vam uzvratiti blagostanjem u vašem domu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.