OVA VRSTA MESA KOJU VEĆINA SRBA JEDE JE NAJGORA OD SVIH: Ne možete ni zamisliti koju vrstu OBOLJENJA može izazvati
Meso, Foto: Espreso

paŽnja

OVA VRSTA MESA KOJU VEĆINA SRBA JEDE JE NAJGORA OD SVIH: Ne možete ni zamisliti koju vrstu OBOLJENJA može izazvati

Za orašaste plodove kaže da su korisni jer sadrži zdrave masti, ali i da njihov unos treba ograničiti, jer imaju visoku kalorijsku vrednost

Objavljeno:

Ono što jedemo i te kako utiče na naš kompletan organizam i zdravlje. Preterano konzumiranje namirnica sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može da dovede do potencijalnog nastanka dijabetesa, dok masna hrana do taloženja kilograma. Kako da znamo šta je prava mera i koja to hrana može da nam produži životni vek? O tome je, gostujući na Kurir TV, govorila nutricionistkinja Nataša Đukić.

"Na žalost ne postoje namirnice niti ishrana za koju danas sa sigurnošću možemo reći da će produžiti naš životni vek. Na našu dugovečnost utiče naš stil života, pa i to kako se hranimo, ali ishrana ne može izvesno da utiče, jer se javljaju novo, nedovoljno istražena oboljenja, a veliku ulogu igra genetika", istakla je nutricionistkinja koja dala prednost namirnicama biljnog porekla:

"Daje se prednost namirnicama biljnog porekla. Recimo soja obezbeđuje sve proteine i aminokiseline koje donosi meso. Ali to nije nešto što iskjučivo treba konzumirati."

Za orašaste plodove kaže da su korisni jer sadrži zdrave masti, ali i da njihov unos treba ograničiti, jer imaju visoku kalorijsku vrednost:

Orasi
foto: Profimedia

"Orašasti plodovi imaju dosta zadravih masti koje treba da unosimo u svoj organizam ali i sa njima treba biti oprezan jer imaju visoku kalorijsku vrednost, pa posebno osobe koje žele da smršaju treba da povedu računa o unosu orašastih plodova. To je o nekih 30 grama, ali to zavisi od vrste orašastog ploda. Nije isto šaka kikirikija ili indijskog oraha koji je neuporedivo kaloričniji."

Od mesa se preporučuje belo nemasno meso:

"Što se tiče mesa unos treba da bude na belim nemasnim mesima. Crvena mesa izazivaju rizik od kancerogenih oboljenja, a mesne prerađevine bi trebalo potpuno izbaciiti iz ishrane. Možemo eventualno uzimati one koji su domaće proizvodenje bez aditiva i znamo kako se proizvode."

Riba je jako zdrava, ali u njoj se takođe krije opasnost:

pijaca, Zeleni venac, Hrana, Ribarnica, riba, Šaran
foto: Tamara Trajković

"Riba treba da bude na trpezi tri do četiri puta nedeljno. To treba da budu neke bele nemasne ribe. Neke ribe, poput skuše na primer mogu sadržati živu, i zato se trudnicama i doijljama ograničava unos ribe zbog te mogućnosti", rekla je Đukić i dodala:

"Mahunarke su odličan izvor biljnih proteina i treba ih koristiti u ishrani recimo dva puta nedeljno."

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.