NISTE SRBIN AKO NE PROBATE OVAJ VLAŠKI RECEPT: U Istočnoj Srbiji se "dave" u njemu, BOLJE JELO NA KAŠIKU NE POSTOJI
Paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

isprobajte

NISTE SRBIN AKO NE PROBATE OVAJ VLAŠKI RECEPT: U Istočnoj Srbiji se "dave" u njemu, BOLJE JELO NA KAŠIKU NE POSTOJI

Probajte specijalitet Istočne Srbije i sigurno ćete mu se uvek iznova vraćati

Objavljeno:

Domaća kuhinja je nešto što oduševi sve turiste koji navrate u Srbiju. Šarenolik izbor jela bogatih začinima budi sva čula, te ne čudi što se svi rado vraćaju specijalitetima koje jednom probaju u našoj zemlji.

Kuvano jelo bogato vitaminima i proteinima, sve u jednom tanjiru.

Sastojci:

*za 4 osobe

4 pilećih bataka i karabataka

velika glavica crnog luka

3 do 4 čena belog luka

velika crvena babura

po ukusu suvi začin, biber, so

1/2 kašike dimljene crvene paprike

1/4 kašičice dimljene ljute paprike

1 do 2 kašike pačje masti

1 l domaćeg paradajza iz flaše

500 ml do 750 ml vrele pileće supe ili vode

puna kašika pirea od paprike

2 lista lovora

Hladna zaprška:

puna kašika brašna

100 g kiselog mleka

100 ml pileće supe

Priprema:

Pileći paprikaš
foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

U šerpi zagrejati pačiju mast (može se koristite i bilo koje drugo ulje po izboru, mada je sa mašću mnogo ukusnije i autentičnije), a zatim dodati piletinu koju ste prethodno očistili od viška masnoće. Kožicu nemojte skidati, a zatim ih raseći kako bi se odvojili od kosti i propržiti dok meso ne porumeni sa svih strana. Dodati luk i beli luk i pržiti poklopljeno sve zajedno (smanjiti temperaturu, pa više dinstati nego pržiti) dok luk ne omekša. Zatim pobiberiti, dodati obe vrste paprike i posoliti. U slučaju da je potrebno malo tečnosti, dodati kašiku dve pileće supe ili vode. Naliti paradajzom iz flaše, dodati lovorov list i pire od paprike (ako nemate to pire slobodno stavite 1 do 2 kašike ajvara), poklopiti, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati oko 30 do 45 minuta ili dok ne vidite da je meso skuvano. Povremeno promešati i ako vam nije dovoljno tečnosti, dodajte još onoliko koliko volite da vam je paprikaš gust. Jelo je samo po sebi veoma zasitno, ali ko želi može dodati i nekoliko krompira.

U posebnu činiju sjediniti kiselo mleko, vodu i kašiku brašna i umutiti da nema grudvica. Uliti u paprikaš mešajući. Dodati suvi začin i biber po ukusu. Kuvati sve zajedno još 5 minuta. Poslužiti toplo, a pred služenje posuti sitno iseckanim peršunom.

Uživajte!

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.