SVI PRAVIMO 1 GREŠKU KADA PEREMO VEŠ, A MOŽE BITI FATALNA PO ZDRAVLJE: Stručnjak objasnio šta NIKAKO DA NE RADITE
Veš mašina, Foto: Printscreen

pažnja

SVI PRAVIMO 1 GREŠKU KADA PEREMO VEŠ, A MOŽE BITI FATALNA PO ZDRAVLJE: Stručnjak objasnio šta NIKAKO DA NE RADITE

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je studija otkrila da se više od 340 različitih bakterija redovno nalazi na čak 30-ak kućnih predmeta

Objavljeno:

Mnogi od nas krivi su za to što su bacili odeću u mašinu i zaboravili na nju, odlažući najgori deo – staviti je na sušenje. Ali pokazalo se da bi uobičajena navika mogla da bude gora nego što smo mislili i mogla bi da uzrokuje veće probleme od neprijatnog mirisa vlage.

Teri Fišer, stručnjak za čišćenje, za Mirror objašnjava da ako odeća ostane u mašini nakon završetka ciklusa duže od 30 minuta, može postati leglo neprijatnih bakterija.

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

„Jedan od najvažnijih delova održavanja domaćinstva čistim i urednim je redovno pranje odeće. Ali mokar veš ostavljen u mašini samo 30 minuta nakon završetka ciklusa može uzrokovati bujanje bakterija”, otkrio je.

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je studija otkrila da se više od 340 različitih bakterija redovno nalazi na čak 30-ak kućnih predmeta, pri čemu je sunđer za sudove proglašen najkontaminiranijom, a sledi držač četkice za zube. Kuhinjski sudopere, posude za kućne ljubimce i držači za kafu takođe su navedeni među pet kućnih predmeta koje imaju pregršt bakterija. Nisu sve bakterije štetne za telo, ali neke mogu da doprinesu bolestima kao što su prehlade, infekcije grla i temperatura.

Veš mašina
foto: Profimedia

“Većina nas voli da misli da su nam kuće lepe i čiste i da dobro rešavamo klice. Ali istina je da je nemoguće naše domove potpuno osloboditi od bakterija i da su čak i najneverovatnije svakodnevne stvari leglo bakterija. Iako su uobičajeni zadaci čišćenja kao što su brisanje podova, čišćenje tuševa i redovno brisanje površina prilično očigledni, predmeti koji se koriste svakodnevno i možda nisu dezinfikovani mesecima ili čak godinama mogu se zaboraviti i postati leglo bakterija”, objasnio je Teri, a prenosi Večernji list.

„Kućni predmeti kao što su daljinski upravljači, posudice za so i biber ili ručke na vratima koriste se mnogo puta dnevno i obično ni ne pomišljamo da ih redovno dezinfikujemo. Iako može biti težak zadatak održavati naše domove čistima i zadržati klice podalje, znati da su neki od najprljavijih predmeta može biti pola posla”, zaključio je.

Majke i snajke:

00:50

Majke i Snajke

(Espreso/Miror/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.