OVAKVU LISNATU POGAČU PRAVILE SU SAMO JUGOSLOVENSKE BAKE: Bitno je da KVASAC pomešate sa OVIM i biće meka kao DUŠA
Pogača, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

recept!

OVAKVU LISNATU POGAČU PRAVILE SU SAMO JUGOSLOVENSKE BAKE: Bitno je da KVASAC pomešate sa OVIM i biće meka kao DUŠA

Ovu jugoslovensku pogaču niko ne odbija

Objavljeno:

Nekada se hleb nije često kupovao, nego se pravio domaći. Bake su pravile preukusne lisnate pogače koje je obožavala cela porodica. Ovaj recept će vas vratiti u detinjstvo!

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika mlake vode
  • 1 jaje
  • 1 belance
Kiflice, Testo, Vlaške kiflice
foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Za premazivanje:

  • 50 g putera
  • 1 žumance
  • malo mleka

Priprema:

U posudi pomešajte toplo mleko, drobljeni kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da nadođe, pa ga sipajte u posudu u kojoj ste prosejali brašno. Dodajte ulje, dodajte jaje i belance, so i toplu vodu. Promešajte i umesite mekano testo. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 15 minuta.

Zatim testo tanko razvucite i premažite puterom sobne temeprature. Urolajte, a onda napravite puža od testa. Pokrijte providnom folijom i sačekajte samo 5 minuta da se testo malo odmori. Malo rukama pritisnite, pa razvucite na veličinu neke veće tepsije.

Stavite u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Umutite žumance i mleko i premažite pogaču. Isecite na tanke trouglove, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.

00:52

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.