OVA STVAR ŠTITI BAŠTU OD NEVREMENA: Ako uradite TO, uopšte vam grad neće uništiti BILJKE
Grad, Foto: RINA

POSLUŠAJTE

OVA STVAR ŠTITI BAŠTU OD NEVREMENA: Ako uradite TO, uopšte vam grad neće uništiti BILJKE

Ukoliko se bavite uzgojem povrća, prekrivači su odlično rešenje, jer štite biljke koje slabo podnose mraz i hladan vetar.

Objavljeno:

Prekrivači su napravljeni od materijala, poput agrila, koji omogućava prodiranje sunčeve svetlosti i pruža izolaciju.

Obično se koriste kada se noćne temperature spuste ispod 4 stepena. Mnogi baštovani ove prekrivače upotrebljavaju kada žele da produže sezonu malo posle prvog mraza.

Ukoliko je najavljena oluja, uvek imajte foliju i nekoliko starih cigli ili većeg kamenja pri ruci, kako biste mogli da prekrijete biljke i osigurate foliju da je ne odnese vetar.

Razmislite o kontejnerima

Kontejneri ili velike saksije su veoma korisni za biljke koje ne mogu da podnesu rani mraz. Naime, relativno je lako da se premeste u natkriven ili zatvoren prostor, kada postoji najava za olujno vreme, a isto tako lako i brzo mogu da se vrate napolje.

Ograda koja štiti od vetra

Panel ograda koja štiti biljke od vetra može da se napravi kao dodatak već postojećoj ogradi ili da se stavi ispred postojeće ograde. U tu svrhu mogu da se upotrebe mrežasti materijali. Možda neće izgledati lepo, ali je to svakako sezonsko rešenje da vaš jesenji vrt preživi sledeću oluju.

Dodatna zemlja za visoke biljke

Kod biljaka koje imaju plitak koren, a visoke su, najbolje je dodati malo više zemlje oko stabljike. Ova mera predstavlja dodatnu zaštitu od vetra i potencijalne opasnosti da biljke budu iščupane iz zemlje.

Pametan izbor lokacije

Ukoliko do sada niste u obzir uzimali potencijalni problem lošeg vremena, pratite šta se u bašti dešava tokom ove jeseni, kako biste doneli ispravnu odluku o mestu sadnje biljaka za naredno proleće. Na primer, južna strana je uvek bolji izbor od severne, jer će vašim biljkama pružiti mnogo više sunca i zaštiti ih od jakih severnih vetrova.

(Espreso/Recycle nation)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.