mekana ko duša
BEZ OVE TORTE U STAROJ JUGI NI JEDNA PROSLAVA NIJE MOGLA DA PROĐE: Ne zna se da li je boljeg UKUSA ili IZGLEDA
Torta Cvetna dolina je pravo ostvarenje za sve domaćice
Svaka proslava je prolazila sa ovom tortom na trpezi, pogotovo zbog dekoracije na koju se tada mnogo više obraćala pažnja. Danas je pomalo zaboravljena, ali zato su recepti tu, da je izvuku iz zaborava.
Svaka kora se premazuje čokoladom, a onda i najlepšim filom. Tako se ređaju slojevi, a svaki zalogaj je pravo zadovoljstvo. U nastavku testka pročitajte recept za ovu divnu tortu i obavezno je napravite ako imate neku proslavu.
Sastojci:
- 5 belanaca
- 100 g šećera
- 1 kašike brašna
Za fil:
- 15 žumanca
- 150 g šećera
- 200 g putera
Još:
- 300 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
- 100 g margarina
Priprema:
Umutite kratko belnaca, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte brašno i lagano promešajte. Sipajte smesu na pleh obložen pek papirom i pecite na 170°C oko 10-15 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još dve kore. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari. Sklonite sa šporeta i pokrijte providnom folijom, pa kada se fil ohladi dodajte umućeni puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu.
Istopite čokoladu sa puterom, pa premažite svaku koru istopljenom čokoladom. Ostavite da se stegne, pa premažite jednu koru filom, zatim i umućenom slatkom pavlakom, pa stavite drugu koru (čokolada da bude gore), opet premažite filom, umućenom slatkom pavlakom, pa stavite treću koru. Opet premažite filom, a onda i celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.
Za malo bržu i jednostavniju tortu predlažemo ovaj recept.
ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke:
(Espreso/ Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!