OVO NA SLICI IZGLEDA KAO JABUKA, A ISPUŠTA OTROV: Na drvetu stoji TABLA UPOZORENJA, naježićete se (FOTO)
Jabuka, Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

UŽAS

OVO NA SLICI IZGLEDA KAO JABUKA, A ISPUŠTA OTROV: Na drvetu stoji TABLA UPOZORENJA, naježićete se (FOTO)

Na jugu Severne Amerike i severu Južne Amerike raste drvo toliko otrovno da se ne preporučuje ni stajati ispod njega u kišnim danima.

Objavljeno: 09:36h

Radiolog Nikola Strikland otišla je 1999. godine na karipsko ostrvo Tobago, gde je sa svojim prijateljem odlučila da okusi plod naizgled sasvim običnog drveta jabuke u redu između manga i kokosa. Međutim, već nakon nekoliko sekundi, osetili su da sladak ukus postaje ljut i da sve teže gutaju.

Drvo čiji su plod ubrali bilo je mančinelovo drvo (lat. Hippomane mancinella), koje se još naziva "drvo smrti" i, zbog toga koliko njen plod liči na plod jabuke, "jabuka smrti". S razlogom – kako se navodi u "Ginisovoj knjizi rekorda", reč je o najotrovnijem drvetu na svetu. Štaviše, Institut za hranu i agrikulturu na Floridi ističe da su svi delovi mančinelovog drveta izuzetno otrovni i da interakcija s bilo kojiim njegovim delom, što se posebno odnosi na gutanje, može biti smrtonosna.

Otrov u ovom drvetu toliko je jak da se ne preporučuje ni stajati ispod njega tokom kiše: organsko jedinjenje forbol razblažava se s kišnicom i čak i u tom obliku može da izazove teške opekotine.

S obzirom na to koliko su otrovna, pojedina stabla su u nekim teritorijama prekrivena crvenim krstovima ili jasnim natpisima upozorenja kako se oni koji nisu upućeni u neverovatna svojstva ovog drveta ne bi previše približili biljci. Ako već tako negativno deluju, zbog čega ih jednostavno ne bismo posekli, pitate se? Mančinelovo drvo veoma je važno u lokalnim ekosistemima u kojima žive i smatra se jednim od glavnih na liniji odbrane od erozije na plažama centralne Amerike.

Do danas je zabeleženo mnogo povreda oka, privremenog slepila, zapaljenja usled udisanja nekog dela biljka, kao i smrtnih slučajeva. Karipski stolari, međutim, koriste ovo drvo već vekovima jer su uspeli da otkriju tajnu preciznog uklanjanja otrova sušenjem drveta na suncu.

Nikola Strikland i njen prijatelj, srećom, nisu nastradali nakon što su probali plod ovog drveta jer su zagrizli veoma male komade, a ona je 2000. godine u magazinu The British Medical Journal objavila studiju u kojoj je detaljno objasnila sve simptome koje je osetila. Čitavih osam sati, piše ona, trajala je agonija. Sve vreme je dozirano pila meko i pinjakolade kako bi ublažila vrelinu i osetila kako se toksin spušta u limfne čvorove.

(Espreso/Nacionalna geografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.