OVO DRVO SVI SRBI IMAJU U DVORIŠTU, A NE ZNAJU KOLIKO JE OTROVNO: Za njega se veruje i BIZARNO SUJEVERJE
Orahovo drvo, Foto: RINA

za potpalu

OVO DRVO SVI SRBI IMAJU U DVORIŠTU, A NE ZNAJU KOLIKO JE OTROVNO: Za njega se veruje i BIZARNO SUJEVERJE

Orah je zaista veliko drvo koje nije preterano zahtevno i uspeva u gotovo svim uslovima

Objavljeno:

Orahovo drvo je omiljeno drvo među Srbima, ali postoji sujeverje za koje se vezuje i koje je potpuno opravdano s obzirom na to da je ono zapravo otrovno.

Bez sumnje, drvo oraha je veoma cenjeno i danas, mahom zbog svog jestivog ploda. Orah potiče iz Male Azije a životni vek mu je sto godina. Oduvek se smatralo i za veliko i jako drvo. Njegova visina je oko 25, a širina krošnje oko 20 metara.

Orah je zaista veliko drvo koje nije preterano zahtevno i uspeva u gotovo svim uslovima. Ukoliko mu uslovi više odgovaraju formiraće brže plod.

Orah
foto: Printscreen/Youtube/ Uros Davidovic

Još od davnina naši preci smatrali su orah depresivnim drvetom i verovali da se najviše samoubistava dešavalo baš pod njim. Iako bi danas mnogi rekli da je takvo shvatanje bilo zasnovano na sujeverju, neka savremena istraživanja ipak ukazuju na određene mane ove biljke.

Naime, dugogodišnjim istraživanjima naučnici su shvatili da orah stvara velike količine ugljendioksida koji je teži od vazduha pa zato pada ispod krošnje i tu se zadržava. Ukoliko zaspite ispod oraha koji, složićete se, pravi "debeo" hlad, možete se ugušiti ukoliko je vreme mirno. Zašto?

Orah je veliki potrošač kiseonika i veliki proizvođač ugljendioksida. Ovo drvo ima i posebna eterična ulja tako da ispod njega često nećete naći drugu vegetaciju. Ukoliko je i zateknete obično je to bršljen. Ova orahova eterična ulja, što je zanimljivo, smetaju i insektima tako da su i oni retki na ovoj biljci.

Orah
foto: RINA

Ukoliko ipak imate orah u dvorištu ili bašti - obavezno skupljajte njegovo otpalo lišće. Jer, pomenuta eterična ulja nalaze se i u njegovim listovima; kada ovo lišće padne na zemlju ono onemogućava rast trave i negativno deluje na stvaranje humusa, tog značajnog sloja tla koji je bogat organskim i mineralinm materijama.

Uz sve prethodno rečeno treba zapamtiti: ne sadite orah blizu kuće! Osim što zaklanja svetlost orah ima izuzetno jak koren koji može često da podigne i beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga pa ni kuće zbog temelja. Naime, njegov koren ide i do - pet metara u dubinu.

Ako baš želite da ga posadite uradite to dalje od kuće i u jesenjem periodu. U vrelim letnim danima odmarajte ispod nekog plemenitijeg drveta poput lipe, a orah treba, naravno, ceniti zbog njegovog ukusnog ploda. Ipak, ne preterujte ni u konzumiranju orahovog ploda jer se od njega - možete i napiti.

Pored svih mana, orah je ipak zanimljivo i korisno drvo: leti ćete sa jednom grančicom oraha u ruci oterati dosadne insekte od sebe. Uostalom, probajte.

BILI SMO NA NAJSKROMNIJEM DOČEKU U STILU NAŠIH PREDAKA: Proslava pored ognjišta, uz smokve i orahe:

02:39

BILI SMO NA NAJSKROMNIJEM DOČEKU U STILU NAŠIH PREDAKA: Proslava pored ognjišta, uz smokve i orahe (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.