KOD NAS RECEPT ZA SLATKO DONELA DRAGA MAŠIN: Original je u MUZEJU u Kraljevu, NIKO ne zna kako se zapravo SLUŽI
Slatko, Foto: Printscreen/Youtube/ One day One recipe

sve je zapisano

KOD NAS RECEPT ZA SLATKO DONELA DRAGA MAŠIN: Original je u MUZEJU u Kraljevu, NIKO ne zna kako se zapravo SLUŽI

Cvetić Vučković kaže da se slatko može praviti na najrazličitije načine i od mnogih vrsta cveća i voća

Objavljeno:

Starih recepata za slatko ima preko 40, a u muzeju slatkog porodice Cvetić možete videti i kako je nastala receptura.

Imaju slatko od različitog voća, ali i od cveća. U muzeju se čuva i jedna sveska sa starim receptima koje je zapisivala srpska kraljica Draga Mašin.

Lidija Cvetić Vučković, direktorka muzeja slatka dočekala je ekpu emisije 300 čuda autorke i voditeljke Ljiljane Danilović sledećim rečima:

Slatko
foto: Printscreen/Youtube/ One day One recipe

- Nalazite se u muzeju slatka, kuća Cvetića iz 1908. godine. Ovde možete videti našu zbirku koja čuva sve predmete koji su vezani za posluženje slatka, a takođe možete odabrati ono iz čega ćete biti posluženi. Koja će biti boja slatka i kakve će biti srebrne klašičice. Tu je i naš čuveni ormar sa čak 43 vrste slatka.

Cvetić Vučković kaže da se slatko može praviti na najrazličitije načine i od mnogih vrsta cveća i voća, a ono što posebno iznenađuje jeste da se ono može praviti i od ljubičice i jorgovana.

Ispričala je zanimljivu priču o slatku od pomorandžinih kora uz koje su se pomirilia dva velika srpska uma, Nikola Tesla i Mihajlo Pupin.

- To je zabeležio srpski konzul u Njujorku, Janković i njegova porodica je dala ta pisma Čačku gde se i danas nalaze. Tu se pominje da je Pupinova ćerka donela slatko u bolnicu i da su se dva najveća srpska naučnika koja su do tada bili u svađi, nakon što su se poslužili slatkim od pomorandžinih kora, pomirili.

Slatko se u kući Cvetića kuva još od 1908 godine, a Cvetić Vučković je objasnila kako se ono pravilno služi:

Draga Mašin
foto: Profimedia

- Mnogi ljudi koji dolaze u muzej ne znaju kako se slatko služi, pa im onda ja to pokazujem. Kašičica se uzme u desnu ruku, a u levu se uzme čaša sa vodom. Uzme se slatko i da ne bi kapnulo čaša prati kašičicu. Kad se završi posluženje, kašičica se odlaže u čašu sa vodom.

Posebno je zanimljiva sveščica koja se čuva u ovom muzeju u kojoj se nalazi preko 60 recepata kraljice Drage Mašin na nemačkom jeziku, ispisanih njenom rukom.

- Sveščica je ispisana na nemačkom jeziku. Kraljica Draga je je navodno odnela svojim kumovima u selo Vrba nadomka Kraljeva. Sveska svakako zavređuje pažnju zato što je sa početka dvadesetok veka! U planu mi je da prevedem te stare recepte i da objasnim kako se spremaju.

Trebalo bi da budu ilustrovani sa posuđem iz perioda kralja Aleksandra i kraljce Drage, a poznato je da je kraljica Draga lično učsetvovala u spremanju dvorske slave.

DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI:

01:16

DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.