NISTE IMALI POJMA DA SE OVAKO ČISTI AVOKADO: Trik koji je zaludeo sve, NE POSTOJI NIŠTA LAKŠE
Avokado, Foto: Printscreen Youtube / Zdravi i jednostavni recepti

preukusno!

NISTE IMALI POJMA DA SE OVAKO ČISTI AVOKADO: Trik koji je zaludeo sve, NE POSTOJI NIŠTA LAKŠE

Avokado je zeleno zdravo voće koje možete spremati na različite načine

Objavljeno: 12:17h

Avokado ima specifičan ukus koji mnogi obožavaju. Ove jednistavne i jeftine recepte sa avokadom morate probati što pre!

Kako jesti avokado?

Avokado se jede sirov, a može se dodati u slatka i slana jela. Kupujte zreli avokado jer se lakše čisti i ukusniji za jelo. Zrelo voće prepoznaćete po nešto tamnijoj kožici i mekšoj konzistenciji.

Ako želite da ga pojedete sami, ovo je najlakši način da ga očistite i isečete:

1. Dobro operite avokado da biste uklonili sve pesticide.

2. Odrežite mali deo voćke.

3. Jednom rukom ga držite odozgo, a drugom prerežite po dužini. Uzmite obe strane i okrenite ih u suprotnim smerovima.

4. Uklonite kamen tako što ga izdubite kašikom.

5. Isecite voće po dužini (i po širini) dok je još u koži, a zatim kašikom odvojite "meso" od kore.

6. Druga varijanta: Odrežite deo kore i ogulite voće, pa ga isecite na tanke kriške.

7. Avokado poprskajte limunovim sokom da ne potamni.

Lekovita svojstva avokada

Postoji mnogo vrsta avokada koje se razlikuju po obliku i boji – od kruškolikog do okruglog i od zelenog do crnog. Ovo voće sadrži mnoge hranljive materije, kao i 20 različitih vitamina i minerala kao što su vitamini K, C, E, vitamini B, gvožđe.

100 grama avokada sadrži 160 kalorija, dva grama proteina i 15 grama nezasićenih masnih kiselina. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina – mononezasićena masna kiselina koja je i glavna komponenta maslinovog ulja, a neka istraživanja tvrde da smanjuje upale u organizmu.

Masti u avokadu su otporne na oksidaciju izazvanu toplotom, tako da je ulje avokada zdrava i sigurnija alternativa biljnim uljima za kuvanje, prženje i pečenje.

Zašto je dobro jesti avokado:

• smanjuje loš holesterol

• pomaže u apsorpciji antioksidanata

• poboljšava vid

• hrani i vlaži kožu

• ublažava jutarnje mučnine kod trudnica

• čuva dobre bakterije u sistemu za varenje

• reguliše krvni pritisak

• poboljšava rad srca

Nekoliko saveta o čuvanju avokada

Kao što smo ranije spomenuli, avokado ima najbolji ukus kada je zreo. Međutim, ako ste kupili nezrelo voće, ostavite ga da sazri na sobnoj temperaturi, a možete ga staviti pored banana jer oslobađaju gas etilen koji ubrzava proces truljenja.

Da biste sprečili da avokado previše sazre, redovno proveravajte mekoću. Savršeno zreo avokado je tamnozelene boje i srednje je mekan, dok je prezreli avokado obično braon boje i veoma mekan i ne može se koristiti kao takav.

Ako ne nameravate odmah da pojedete ceo avokado, umotajte ga u plastičnu foliju i čuvajte u frižideru. Hladnoća i folija će usporiti oksidaciju i truljenje.

Najukusniji recepti sa avokadom

Avokado se može jesti slatko ili slano, u zavisnosti od toga sa kojom hranom ga mešate. Kako je neutralnog ukusa, možete ga staviti u salate, sosove, namaze ili smutije.

Smoothie sa avokadom i bananom

Sastojci:

• banana

• pola avokada

• šaka smrznutih borovnica ili mešanog šumskog voća

• biljno mleko (badem, lešnik, zob, kokos ili pirinač)

• prstohvat cimeta

Pomešajte sve sastojke u blenderu i sipajte u činiju. Smuti možete konzumirati samostalno kao piće ili ga sipati u činiju i preliti sa granolom, orasima, semenkama konoplje ili čia, goji bobicama, svežim borovnicama, malinama ili bilo kojim drugim voćem.

Namaz od tunjevine i avokada

Sastojci:

• konzerva tunjevine

• jedan avokado

• 2 čena belog luka

• tri kisela krastavca

• so biber

• seme bundeve

• sok od pola limuna

Priprema:

Očistite i izgnječite avokado viljuškom i pomešajte sa tunjevinom. U smesu dodati sitno iseckan beli luk, posoliti i pobiberiti po želji, poprskati limunovim sokom i dodati narezane krastavce. Po želji u namaz možete dodati bundeve ili bilo koje drugo zdravo seme.

Čokoladni mousse od avokada

Sastojci:

• 2 avokada

• 6 kašika kakao praha

• 5 kašika meda

• 200 ml ključale vode

• prstohvat soli

Priprema:

Očistite avokado, uklonite košticu i stavite u blender. Kakao otopite u ključaloj vodi, dobro izmešajte dok ne dobijete jednoličnu pastu i stavite u blender. U smesu dodajte med i so i blendajte dok ne dobijete glatku kremu. Ohladite ga u frižideru i poslužite u čašama.

Prijatno!

01:50

40 DANA SE BORILA SA KORONOM, PA OTKRILA! Ovo voće je SPAS za ceo organizam (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.