STRUKA SE OGLASILA: Kada vidite šta SUHOMESNATI proizvodi rade ORGANIZMU zgadiće vam se ŽIVOT
Pršuta, Foto: RINA

preukusno!

STRUKA SE OGLASILA: Kada vidite šta SUHOMESNATI proizvodi rade ORGANIZMU zgadiće vam se ŽIVOT

Svi uživamo u suhomesnatim proizvodima, ali kakav je njihov uticaj na naš organizam zapravo?

Objavljeno:

Ovo morate znati pre nego što sledeći put uzmete suhomesnati proizvod da jedete:

Ništa nije bolje od sendviča za ručak, kada jednostavno ne možete da nađete vremena za bilo kakav zdraviji obrok. Ne samo da se brzo i lako pravi, već je i veoma pristupačan, a sem suhomesnatog, malo salate i priloga, više vam ništa i ne treba. Ali kada je u pitanju konzumiranje prerađenog mesa, nedavna istraživanja su otkrila da ova hrana može imati potencijalno opasne nuspojave, poput povećanog rizika od određenih karcinoma i drugih bolesti. Ovi nalazi možda će navesti mnoge ljude da se zapitaju, da li je delikatesno meso loše?

Suhomesnati proizvodi često dolaze sa mnogo konzervansa, višim nivoima natrijuma i aditiva, što su neki od glavnih razloga zbog kojih su povezani sa negativnim nuspojavama. Međutim, prerađeno meso takođe obezbeđuje povećanu količinu proteina, vitamina i minerala, a njihova pogodnost olakšava uključivanje ovih korisnih hranljivih sastojaka u vašu ishranu, jer ne morate sami da kuvate i pripremate meso.

Da biste saznali više o tome da li je delikatesno meso zaista loše i da li pozitivni efekti potencijalno prevazilaze rizike, pročitajte šta dijetetičari sa sajta Eat This kažu o tome.

Suhemsnati proizvodi su napravljeni da traju, što često zahteva upotrebu natrijuma kako bi se sačuvala njegova svežina. I dok je svima potreban natrijum da bi njihovo telo pravilno funkcionisalo, previše natrijuma može imati negativan uticaj na vaše zdravlje.

„Prekomerni unos natrijuma povezan je sa povišenim krvnim pritiskom, što može doprineti kardiovaskularnim problemima kao što su bolesti srca i moždani udar“, kaže dijetetičarka Meri Sabat.

I ne samo to, već višak natrijuma u organizmu „može da dovede do zadržavanja tečnosti u telu, izazivajući nadimanje i oticanje, a takođe može da izazove naprezanje bubrega, potencijalno dovodeći do problema sa njima ili pogoršanje postojećih stanja“, kaže dijetetičarka Trista Best.

Srećom, postoje neke kompanije koje pokušavaju da naprave bolje opcije za one koji paze na unos natrijuma, a „odabir opcija sa nižim sadržajem natrijuma ili umereno konzumiranje delikatesnog mesa može pomoći u ublažavanju ovih zdravstvenih rizika“, dodaje Sabat.

Šunka
foto: Profimedia

„Metode obrade koje se koriste na suhomesnatim proizvodima mogu dovesti do stvaranja štetnih jedinjenja kao što su nitrozamini, koji su povezani sa povećanim rizikom od određenih karcinoma, uključujući kolorektalni rak“, kaže Best, te dodaje: „A visoki nivoi zasićenih masti koji se često nalaze u prerađenom mesu mogu doprineti povišenom nivou holesterola, povećavajući rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih oboljenja.“

Izveštaj objavljen u žurnalu Critical Reviews in Food Science and Nutrition otkriva da je konzumiranje prerađenog mesa povezano sa povećanim rizikom od ishemijske bolesti srca, a pregled objavljen u žurnalu American Journal of Clinical Nutrition zaključuje da je konzumiranje prerađenog mesa povezano sa većom stopom smrtnosti, i povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Potencijalni neželjeni efekat kojeg ljudi možda nisu svesni kada je u pitanju njihovo delikatesno meso je da „suhomesnati proizvodi imaju veću verovatnoću bakterijske kontaminacije u poređenju sa sveže kuvanim mesom“, kaže Sabat.

Listeria monocitogenes, štetna bakterija, posebno je zabrinjavajuća kod delikatesnog mesa i može izazvati ozbiljne bolesti, posebno kod trudnica, starijih osoba i osoba sa oslabljenim imunim sistemom.

U stvari, CDC (američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) je ranije ove godine prijavio izbijanje listerije od mesa i sira, rekavši da se ova bakterija može lako širiti preko površina za pripremu hrane, ruku i ručnih rezača delikatesa. Iako je ova epidemija prijavljena 29. marta 2023. godine, ovo je i dalje uobičajena pojava i uvek predstavlja rizik kada kupujete delikatesno meso.

Ako ste zabrinuti, ali i dalje želite da koristite delikatesno meso kao opciju za brze i lake obroke, Sabat kaže da „pravilno rukovanje hranom, skladištenje i pridržavanje datuma isteka mogu pomoći da se smanji rizik od kontaminacije.“

Slično natrijumu koji se koristi da produži život narezanog delikatesnog mesa, takođe ćete pronaći aditive i konzervanse u mnogim vašim omiljenim suhomesnatim proizvodima.

„Suhomesnati proizvodi često sadrže aditive i konzervanse kao što su nitriti i sulfiti kako bi poboljšali ukus, produžili rok trajanja i sprečili rast bakterija“, kaže Sabat i dodaje: „Dok su regulatorni organi generalno označile ove aditive kao bezbedne, neke studije su ih povezale sa štetnim efektima na zdravlje, uključujući povećan rizik od raka“.

Neki od najčešćih aditiva koji se nalaze u prerađenom mesu su stvari kao što su natrijum fosfat, kalijum nitrit i natrijum nitrat, pa obratite pažnju na njih na etiketama o ishrani. Sabat dodaje da kada kupujete, „odabir prirodnog ili organskog delikatesnog mesa bez veštačkih aditiva može biti poželjnija opcija“.

Diskusija o tome da li je delikatesno meso loše za vas može biti složena, jer iako često sadrži puno natrijuma i konzervansa, ono takođe može da obezbedi povećanje nemasnih proteina.

Prženje slanine u tiganju, Slanina
foto: Printscreen/TikTok/ flavorgod

„Suhomesnato, kao što su ćuretina ili pileća prsa, može biti dobar izvor nemasnih proteina, koji su neophodni za rast mišića, popravku i opšte zdravlje“, kaže Best.

U stvari, u samo dve kriške prosečnih mesnih pilećih prsa, već dobijate oko 7 grama proteina.

„Pored proteina, delikatesno meso može da obezbedi esencijalne hranljive materije poput gvožđa i vitamina B, koji igraju ključnu ulogu u proizvodnji energije, transportu kiseonika i ukupnoj vitalnosti“, kaže Best.

Sabat dodaje da neke delikatese mogu sadržati i cink, za koji se zna da je neophodan za jačanje zdravlja vašeg imunološkog sistema.

Dakle, da li je suhomesnato loše za vas?

Kao što vidite, odgovor na ovo pitanje je prilično složen.

Na kraju dana, delikatesno meso može imati neke pozitivne efekte na vaše zdravlje i ukupnu ishranu, kao što je obezbeđivanje nemasnih proteina, vitamina B, cinka i gvožđa.

„Njegov visok sadržaj natrijuma, povezanost sa rizicima od prerađenog mesa, potencijal za kontaminaciju i upotreba aditiva i konzervansa su važni faktori koje treba uzeti u obzir“, kaže Sabat.

Činjenica da istraživanja pokazuju mnogo negativnih, ozbiljnih nuspojava poput povećanog rizika od raka, visokog holesterola i srčanih bolesti dokazuje da delikatesno meso zaista treba konzumirati u umerenim količinama.

„Umerenost, odabir opcija sa nižim sadržajem natrijuma i odabir svežeg, neprerađenog mesa i uvek biranje organskih opcija mogu pomoći u ublažavanju potencijalnih negativnih efekata na zdravlje“, kaže Sabat, a prenosi eatthis.com.

00:40

SUD JE UTVRDIO DA JE SMRT IZVRŠENA NASILNIM PUTEM! Advokat za Kurir TV povodom smrti pacijenta: Lekar se branio NA OVAJ NAČIN!

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.