DR PETAR BOROVIĆ REŠIO DILEMU JEDNOM ZA SVAGDA: Ovaj NAPITAK nastaje od OTROVNE biljke, a SVI SRBI ga PIJU
Dr Petar Borović, Foto: Printscreen YouTube/MrBanchow

ZAPAMTITE JEDNOM ZA SVAGDA

DR PETAR BOROVIĆ REŠIO DILEMU JEDNOM ZA SVAGDA: Ovaj NAPITAK nastaje od OTROVNE biljke, a SVI SRBI ga PIJU

Naš kardiolog dr Petar Borović otkrio štetnosti kafe i koja je najbolja zamena za nju.

Objavljeno: 10:01h

Kafa spada među najpoznatijim i najomiljenijim pićima ljudi širom sveta. Za neke je ona običan jutarnji ritual, dok je za druge psotao drušveni običaj - kafenisanje uz razmenjivanje svežih dešavanja i tračeva.

Iako kafa poseduje brojne zdravstvene prednost, ipak kao i sve, ima i one neželjene efekte. Koliko je šoljica dozvoljeno u toku dana, ali i kako da znamo da li smo postali zavisni od kofeina, gostujući na Prvoj objasnio je kardiologdr Petar Borović.

Na samom početku kardiolog je istakao da nikad nije pio kafu iz sopstvenih afiniteta. Kako kaže, ukus kafe mu se nikad nije dopadao, a radije je ljubitelj voća.

kafa
foto: Heidi Schade / Panthermedia / Profimedia

"Preporuka je piti kafu bez šećera. Trebalo bi ljudima objasniti da je kafa za njih prijatna, ali da u suštini pravi probleme. Kofein je otrovna biljna baza. Kofein je i pesticid i insekticid. Biljka ga je napravila da bi se odbranila od insekata", objasnio je dr Borović i dodao da Srbija dnevno daje negde oko 500 hiljada evra za kafu, dok za cigarete izdvaja oko 4 miliona evra.

Kada je reč o poreklu i vrstama kafa, postavlja se pitanje koliko se ona razlikuju po sastavu? Da li možemo da prepoznamo da li je u pitanju, na primer, "Arabika" ili "Robusta"?

"Da, mogu da osete, ali najbolje kada poremeti rad srca", kroz smeh je odgovorio kardiolog, a zatim podsetio na jedan zanimljiv podatak. Kako je dr Borović objasnio, evropska zajednica apeluje da se zabrani prodaja tih energetskih napitaka zbog kofeina do 18 godina, ali ne spominju kafu. A posebno je opasna kod trudnica, pogotovo ako puše, jer kofein kasnije može da utiče na zdravlje deteta... Takođe, kardiolog se osvrnuo i na povezanost između kafe i nikotina.

Kafa
foto: Adam Gault / Caia Image / Profimedia

"Vrlo su sličnog efekta i praktično nema pušača koji ne pije kafu i konzumira cigarete. Moji pacijenti kada ostave duvan, ako nastave da piju kafu, oni propuše", otkrio je dr Borović.

"Kafa podigne pritisak, a pošto je diuretik, ona ga kasnije i obori, a najviše se moždanih i srčanih udara dešava u ranim jutarnjim časovima, a jedan od faktora jeste jer je krv najgušća i sklona ugrušku i organizam vapi za vodom. A kafa će izbaciti sedam puta više količinu tečnosti iz organizma", objasnio je dr za kraj i savetovao da je idelano početi dan sa vodom ili limunadom, a ne sa kafom.

KAFA, ČOKOLADA, BANANE… Šta se to dešava u PRODAVNICAMA širom Srbije, cene pojedinih proizvoda neverovatne:

00:42

KAFA, ČOKOLADA, BANANE… Šta se to dešava u PRODAVNICAMA širom Srbije, cene pojedinih proizvoda neverovatne!

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.