OVAKVU KAFU PRAVE VOJNICI: Recept je STAR VEKOVIMA, tako ćete se odmah razbuditi
Kafa, Foto: Printscreen YouTube/Traditional Beauty Tips

SJAJNO

OVAKVU KAFU PRAVE VOJNICI: Recept je STAR VEKOVIMA, tako ćete se odmah razbuditi

Ako ne možete da se razbudite, onda vam preporučujemo kafu poznatu i kao “mazagran”, koju su pili vojnici u rovovima, još u 19. veku.

Objavljeno:

Naime, u ovu kafu ne ide mleko, već isključivo rum! Postoje dve verzije: portugalska i austrijska, ali su razlike neznatne: u portugalskim verzijama napitak mazagran priprema se od espresa, limuna, mente i ruma, a u austrijskoj varijanti služi se sa kockom leda.

Brza verzija pravi se tako što se prethodno zaslađeni espreso sipa u šolju sa kockama leda i kriškom limuna, što čini mazagran „originalnom ledenom kafom“. Naravno, zatim se doda rum.

Naziv pića verovatno potiče od naziva tvrđave Mazagran koja se nalazi u Alžiru i koja je 1837. godine dodeljena Francuskoj, a u kojoj je taj napitak nastao. U toj tvrđavi francuske kolonijalne trupe su konzumirale mazagran koji se pripremao sa sirupom od kafe i hladnom vodom.

Naime, kada vojnici nisu imali vodu, oni su mešali sirup od kafe zajedno sa rumom i tako uspevali da se ugreju. Kada su se vojnici vratili u Pariz, predložili su šankerima da posluže to piće, a pošto je brzo postalo popularno, svi kafići su počeli da ga serviraju u visokim čašama.

Mazagran se priprema sa jakom, vrućom kafom koja se preliva preko leda, a obično se servira u uskoj, visokoj čaši. Ova kafa sprema se sa vodom, a ne s mlekom. U čašu se potom dodaju kriška limuna i nekoliko kašičica ruma (u zavisnosti od toga da li mušterija želi „žestoku kafu“ ili kafu sa aromom).

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.