EVO ZAŠTO KIŠA PADA: Kada se OVO DESI u atmosferi tada POČINJE PLJUSAK, sigurno niste znali
Kiša, Foto: Stefan Stojanović

KO BI REKAO

EVO ZAŠTO KIŠA PADA: Kada se OVO DESI u atmosferi tada POČINJE PLJUSAK, sigurno niste znali

Da li znate kako nastaje kiša i zašto pasa?

Objavljeno: 20:49h

U atmosferi, kako se para penje na sve veću visinu, gde je vazduh hladniji, u njemu može biti sve manje i manje vodene pare, te se na nekoj visini ona kondenzuje i pretvara u kapljice vode. I govorimo o oblaku.

Kapljice u oblaku imaju prečnik od oko 0,01 mm, što je izuzetno malo, tako da običnom kondenzacijom vodene pare nikad neće doći do padavina. Gravitacija bi povukla kapljice ka tlu, ali one ne padaju. Oblačne kapi su, naime, premalih dimenzija i premale mase da bi svojom težinom savladale otpor vazduha. Zapravo, kapi u oblaku su toliko male da se ponašaju kao da su zakucane na nebu, iako na njih deluje gravitacija. Da bi pale i pretvorile se u kišu, moraju značajno narasti.

Da bi kiša pala, dakle, potrebno je da se kapljice u oblaku izuzetno uvećaju – konkretno, oko pedeset puta. Iz perspektive jedne kapi, to je kao da čovek najednom naraste i pretvori se u Impajer stejt bilding. Kad bi imale svest, oblačne bi kapi tamo gore verovatno smatrale da je kiša sasvim nemoguća pojava.

vetar, Kiša, Nevreme
foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

Međutim, kiša ipak pada. To je zato što je gustina kapi u oblaku velika tako da može doći njihovog spajanja, kada zbog delovanja sunca i vetra dođe do promene vazdušnog pritiska. Tokom “spajanja” kapi se obično razređuju, tako da ih pri padu ima između 100 i 1000 po kubnom metru.

To se inače dešava retko, ali tada u oblaku nastaje čitava drama. Dolazi do naglog kretanja i mešanja kapi vode koje se međusobno spajaju i postaju sve veće i veće, da bi na kraju bile dovoljno velike da savladaju vazdušnu struju.

Tada počinje kiša.

(Esperso/naukakrozprice.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.