MIRIS OVOG PIĆA OSE NE PODNOSE: Neće ni pomisliti da vas UBODU, već će POBEĆI GLAVOM BEZ OBZIRA
Ose, Foto: Printscreen/Youtube/ZAUVEK ZDRAVI

paŽnja

MIRIS OVOG PIĆA OSE NE PODNOSE: Neće ni pomisliti da vas UBODU, već će POBEĆI GLAVOM BEZ OBZIRA

Ipak, da ne biste završili s gadnim ubodom, donosimo nekoliko trikova kako da se zaštitite od ove napasti

Objavljeno:

Prema najavama prognostičara, pred nama je vrelo leto. S takvim danima dolaze i ose. Ose su važni oprašivači i ne bi ih trebalo ubijati, piše britanski "San".

Ipak, da ne biste završili s gadnim ubodom, donosimo nekoliko trikova kako da se zaštitite od ove napasti.

Smanjite upotrebu parfema

Ose privlače slatki mirisi parfema i losiona posle brijanja jer podsećaju na miris cveća. Ose takođe vole so i miris znoja, pa se pobrinite da stavite dezodorans pre nego što krenete napolje - ali ne onaj s mirisom cveća, naravno.

Ulje citronele

Ose
foto: Printscreen/Youtube/ZAUVEK ZDRAVI

Ovo prirodno ulje umanjuje aktivnost osa i drugih insekata, tako što maskira mirise koji su im privlačni. Pravi se destilacijom listova i stabljika limunske trave. Može se naći u uljanom stanju, ali se dodaje i svećama, što je odlično za zaštitu od osa i drugih insekata dok ste na otvorenom.

Nosite crvenu odeću

Boje mogu uticati na ponašanje osa, pa pažljivo razmislite o garderobi pre izlaska na sunce. Poznato je da žuta i bela privlače ose jer su to uglavnom boje cveća. Kao i većina insekata, jedina boja koju ose ne mogu da vide jeste crvena, tako da ih ne privlači, što je čini najbezbednijim izborom prilikom odevanja. Osim crvene, bićete prilično sigurni u plavoj ili crnoj odeći.

Napravite gnezdo

Ovaj jednostavan trik s papirnom kesom mogao bi vam pomoći da izbegnete napad. Jednostavno oblikujte smeđu papirnu kesu u loptu, bar veličine vaše šake, da liči na osinje gnezdo, i okačite je na drvo ili prozor. Ose misle da je to rivalska grupa, pa će se držati po strani.

Kafa

Ose mrze jak miris. Uzmite stari talog od kafe, stavite ga u vatrostalnu posudu i zapalite dok se ne zadimi.

Bosiljak i beli luk

Napravite mešavinu bosiljka i belog luka - ose ih ne podnose. Možete da stavite i saksiju s bosiljkom i razbacane čenove. Ili napravite rastvor od te dve biljke i sipajte u bocu s raspršivačem. Pustite da se natapa neko vreme, a zatim poprskajte tečnost po kući ili tamo gde sedite kada ste napolju.

Sendviči s krastavcima

Ako idete na izlet, krastavac je dobar izbor hrane. Smatra se da ose ne vole gorčinu kisele kore krastavca.

Ulje od mente

To je još jedan prirodni repelent, za koji se smatra da je uspešan, jer ose, kao što smo već rekli, ne vole jak miris. Nanesite nekoliko kapi oko potencijalnih mesta za gnezdo i ose bi trebalo da nađu drugo mesto za izgradnju svog doma.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.