EVO DA LI SE KROMPIR POTAPA U HLADNU ILI TOPLU VODU: Sigurni smo da niste znali PRAVI ODGOVOR
Krompir, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

jeste li znali?

EVO DA LI SE KROMPIR POTAPA U HLADNU ILI TOPLU VODU: Sigurni smo da niste znali PRAVI ODGOVOR

Često po automatizmu nakon što oljuštimo krompir stavimo ga u vodu da odstoji pre pripreme obroka. Da li je ova navika dobra? U većini recepata neophodno je najpre oljuštiti krompir i iseći ga na kriške, a skoro svi imaju običaj da ga odmah potope u hladnu vodu i ostave da tako odstoji najmanje pet minuta

Objavljeno:

Preferirali ga kuvan, pržen ili pečen, krompir spada u omiljeno povrće na svim meridijanima! Postoji bezbroj recepata čija su glavna zvezda krompiri, a oni mogu da se koriste i kao glavno jelo, i kao salata, i kao dodatak obroku i pružaju osećaj sitosti koji traje dugo.

Često po automatizmu nakon što oljuštimo krompir stavimo ga u vodu da odstoji pre pripreme obroka. Da li je ova navika dobra? U većini recepata neophodno je najpre oljuštiti krompir i iseći ga na kriške, a skoro svi imaju običaj da ga odmah potope u hladnu vodu i ostave da tako odstoji najmanje pet minuta.

Kako stručnjaci ističu, to je dobra ideja, a krompir sečen na manje komade u vodi ne treba držati duže od sat vremena, čak ni ako ga odložite u frižider.

Ukoliko ga sečete na velike kriške ili ne sečete uopšte, on može da stoji u vodi i do 8-12 sati.Ipak, rendan krompir ne bi trebalo potapati jer će promeniti boju vrlo brzo.Zašto se krompir potapa u hladnu vodu?

Krompir
foto: PRINTSCREEN/YT/CHEF JACK OVENS

Stajanjem u vodi krompir će pustiti nešto skroba, koji, kada ga je previše, može da spreči da se ovo povrće ravnomerno obradi termički, a može da se desi da tekstura spolja bude lepljiva ili gumenasta.

Da li krompir treba staviti u toplu vodu?

Obično koristimo hladnu vodu ili onu sobne temperature bez previše razmišljanja, a ispostavilo se da neko nije to smislio slučajno! Naime, topla voda bi teže reagovala sa skrobom, što bi otežalo njegovo odvajanje od krompira.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.