OVO JE ZNAK DA UNOSITE PREVIŠE SOLI U ORGANIZAM: Evo koja količina je OPASNA po zdravlje
So, Foto: Profimedia

VAŽNO

OVO JE ZNAK DA UNOSITE PREVIŠE SOLI U ORGANIZAM: Evo koja količina je OPASNA po zdravlje

Kuhinjska so, ili natrijum hlorid, sadrži oko 40 posto natrijuma, esencijalne hranjive stvari.

Objavljeno:

U malim količinama, natrijum pomaže provođenju nervnih impulsa, kontrakciji i opuštanju mišića kao i u održavanju ravnoteže vode i minerala. Manjak soli može dovesti do grčeva u mišićima, mučnine, umora i vrtoglavice.

Konzumiranje više od 6 grama soli dnevno, što je otprilike jedna čajna kašičica, može biti štetno za naše zdravlje. Visoki unos soli remeti prirodnu ravnotežu natrijuma u telu, a to može rezultirati visokim krvnim pritiskom. Hipertenzija je stanje u kojem krvni pritisak ostaje povišen tokom vremena, što može povećati rizik od bolesti srca i krvnog sistema.

Ako sumnjate da unosite previše soli, ovo su četiri znaka koja na to ukazuju.

So
foto: Profimedia

Glavobolja

Dehidracija uzrokovana prekomernim unosom soli može dovesti do jakih glavobolja. Ove glavobolje obično su bolne i daju osećaj pulsiranja. Javljaju se sat ili dva nakon jela, kako nivo natrijuma u telu raste. Možete ih se rešiti pijenjem vode.

Otečene ruke i noge

Oticanje prstiju, zapešća, gležnjeva ili stopala može biti odgođena reakcija na skok natrijuma u telu. Naime, kada konzumiramo previše soli, telo zadržava višak natrijuma i povećava količinu tečnosti izvan ćelija. To uzrokuje smanjenu funkciju bubrega i povećava krvni pritisak.

Visoki krvni pritisak

So je najčešći krivac za visoki krvni pritisak. Unutar samo 30 minuta, konzumiranje viška soli imaćete telesnu reakciju na krvne žile. Visoki krvni pritisak ili hipertenzija može povećati rizik od ozbiljnih problema kao što su srčani i moždani udar, ako se ne leči.

Učestalo mokrenje

Preterana žeđ čest je odgovor na jedenje slane hrane i prirodno dovodi do povećanja potrošnje tečnosti, uzrokujući prekomerno mokrenje. Slanjem signala da vam je potrebno puno tečnosti, telo nastoji da ukloni višak nakupljene soli, prenosi Index.hr.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.