OVAKO JE VLADETA JEROTIĆ GOVORIO O SRBIMA: Mnogi bi se NALJUTILI NA OVE REČI, opisao nas DO TANČINA
Vladeta Jerotić, Foto: Youtube printscreen/Porodicni Bukvar

POSLUŠAJTE

OVAKO JE VLADETA JEROTIĆ GOVORIO O SRBIMA: Mnogi bi se NALJUTILI NA OVE REČI, opisao nas DO TANČINA

Na pitanje zašto smo toliko nestrpljivi i odakle to potiče, odgovarao je nekada uvaženi akademik Jerotić

Objavljeno: 13:59h

Srbe kao naciju karakteriše i velika nestrpljivost, koja po mišljenju za života uvaženog akademika, neuropsihijatra i psihoterapeuta Vladete Jerotića, može da dovede i do životne ugroženosti.

Na pitanje zašto smo toliko nestrpljivi i odakle to potiče, odgovarao je nekada uvaženi akademik Jerotić.

- Ne znam da li smo baš najnestrpljiviji narod na svetu, ali vidim, čujem, znam da naše nestrpljenje vodi do životne ugroženosti. Podsećam da nas je Jovan Cvijić davno, tačno i neumitno okarakterisao kao "violentne Dinarce", uzdržavajući se (kao naučnik) od bilo kakvog subjektivnog suda ovakvog određivanja srpskog karaktera.

Nestrpljivi su, pa i žestoki mnogi mediteranski narodi, ali mi se od njih ipak u mnogo čemu razlikujemo. Naša nestrpljivost, naime, nije dobroćudna, humoristična ili vesela, kao što je nestrpljivost Italijana i Grka. Naša nestrpljivost, nažalost, najčešće je prekomerna, goropadna, nasilna. Uperena je protiv drugog čoveka, mada retko da ne ozledi i nestrpljivog agresora.

Nije mesto da istražujemo poreklo ovakve naše destruktivne i samodestruktivne nestrpljivosti. Dovoljno je da kažem da je ona delom urođena, a delom stečena karakterom. Možda smo takvi bili i u prapostojbini, pre dolaska na Balkan, a možda smo takvi postali usled mešanja sa izrazito agresivnim mongolskim narodima (Avari, Turci…), ili nas je takve, ratoborne i "herojske" učinila "identifikacija sa agresorom", skoro neprekidni ratovi koji su pretili, katkad, istrebljenjem ili izumiranjem naroda - objasnio je za života Vladeta Jerotić.

- Ukoliko je naše nestrpljenje manjim delom urođeno, većim delom sticano kroz vekove (nasleđe stečenih osobina, doduše, nije dokazano!) možda i ima pomoći - pružio je nadu Vladeta Jerotić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.