DA BI VAM KROASANI BILI MEKANI OBAVEZNO STAVITE 1 SASTOJAK U NJIH: Trik posle KOJEG će se TOPITI u USTIMA
Kroasani u plehu, Foto: Printscreen/Youtube/ just.katebake

svideće vam se

DA BI VAM KROASANI BILI MEKANI OBAVEZNO STAVITE 1 SASTOJAK U NJIH: Trik posle KOJEG će se TOPITI u USTIMA

Toliko su mekani i vazdušasti zahvaljujući jednom sastojku koji se stavlja u njih

Objavljeno:

Osim kiflica koje se tope u ustima sada ćete videti kako se prave kroasani.

Toliko su mekani i vazdušasti zahvaljujući jednom sastojku koji se stavlja u njih.

Ne postoji bolji recept od ovog.

Kroasani
foto: Printscreen/Youtube/ just.katebake

Recept za domaće kiflice sa margarinom oduševio je sve domaćice, a sada vam donosimo recept za najvazdušastije kroasane koje možete puniti po vašoj želji. Mekani su i veoma ukusni, te se mogu naći na trpezi u svakoj prilici.

Sastojci:

600 ml vode

1 kašika šećera

40 g svežeg ili 10 g suvog kvasca

50 ml ulja

Kroasani
foto: Printscreen/Youtube/ just.katebake

1-2 kašike soli

375 g margarina

1 kg mekog brašna

1 jaje za premazivanje

Priprema:

Prvo staviti margarin ili maslac u zamrzivač da se stvrdnu. Nije potrebno da to radite mnogo ranije. U posudu za mešenje sipati toplu vodu. Dodati šećer, kvasac i jednu kašiku brašna i sve žicom promešati. Dodati brašna odokativno, pa opet izmešati varjačom ili rukom. Zatim dodati so, pola mere ulja i još brašna.

So odredite sami, zavisno da li pravite slatke ili slane kroasane. Jedna kašika je dovoljna za slatke, neće testo biti slano, ali se mora dodati kako ne bi bilo bljutavo i bezukusno. Za slane povećajte količinu.

Opet sve mešati varjačom ili rukom i postepeno dodavati brašno sve dok testo ne postane tvrđe, a zatim ga mesiti. Nakon što je testo umešeno, stavi na radnu površinu i preliti ostatkom ulja. Zatim mesiti sve dok se ulje potpuno ne ugradi u testo. Posuti brašno po stolu, pa testo podeliti na 16 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu, a zatim prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Kroasani
foto: Printscreen/Youtube/ just.katebake

Posle 30 minuta svaku lopticu uz pomoć oklagije i malo brašna razvući na prečnik otprilike 20cm. Odabrati dva najveća komada testa i te krugove odvojiti. Ne morate mnogo da vodite računa da je svaki krug precizan jer ćete ga posle rukom oblikovati.

Prvo staviti jedan od većih krugova dole, pa narendati margarin. Staviti preko drugi krug testa i njega rukom razvući po rubovima testa ispod. Rukom pritisnuti odozgo kako bi se lepo zalepilo.

Postupak ponavljati sve do poslednjeg dela testa. Odozgo staviti ono drugo veće testo koje je prethodno odvojeno, te opet sve utisnuti rukom.

Kroasani
foto: Printscreen/Youtube/ just.katebake

Posuti brašnom ispod i oko naslaganog testa i polako oklagijom razvući prvo stiskajući sredinu pa ostale delove. Pred kraj, okrenui testo, još dodatno razvući i iseći na više delova. Puniti po želji.

Uviti kroasane i poslagati u obložen pleh, a zatim prekriti krpom i ostaviti da odstoje 30 minuta. Kroasane premazati umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

Prijatno!

Bonus video:

00:48

JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE! Profesionalni kuvar otkrio kako da budete ESPRESNI U SPREMANJU!

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.