ZA ŠLJIVE STE SVI ČULI, ALI OVO JUŽNO VOĆE JE JOŠ BOLJE ZA PROBAVU: Puno je VITAMINA, ŽELUDAC će odmah PRORADITI
Kivi, Foto: Printscreen/Youtube/b92/Uroš Davidović

spas za probavu

ZA ŠLJIVE STE SVI ČULI, ALI OVO JUŽNO VOĆE JE JOŠ BOLJE ZA PROBAVU: Puno je VITAMINA, ŽELUDAC će odmah PRORADITI

Kivi imaju impresivan profil hranljivih materija

Objavljeno:

Kivi je vrsta voća koja potiče iz planina i brda jugozapadne Kine. Sada se uzgajaju u mnogim drugim delovima sveta, uključujući Novi Zeland, koji je vrhunski proizvođač ovog popularnog voća.

Ishrana kivija

Kivi imaju impresivan profil hranljivih materija. DV Kivi je izuzetno bogat vitaminom C, a kivi od 3,5 unce (100 grama) obezbeđuje preko 80% prosečnih dnevnih potreba za vitaminom C.

Kivi
foto: Printscreen/Youtube/b92/Uroš Davidović

Vitamin C funkcioniše kao snažan antioksidans u telu, štiteći ćelije od oksidativnog oštećenja. Takođe je uključen u imunološ

ku funkciju i vašem telu je potreban da proizvodi kolagen i neurotransmitere. Pored toga, kivi sadrži kalijum, bakar, vitamin K, folat i vitamin E, hranljivu materiju rastvorljivu u mastima koja ima antioksidativne efekte i igra važnu ulogu u zdravlju imuniteta. Kivi ima malo kalorija, proteina i masti, a dobar je izvor vlakana.

Koristi zdravlju za varenje

Kivi sadrži i nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna. Studije pokazuju da kivi sadrži oko jedne trećine rastvorljivih i dve trećine nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u kiviju mogu biti od koristi regulaciji šećera u krvi i zdravlju srca i pomoći u održavanju zdravih crevnih bakterija, dok nerastvorljiva vlakna koja se nalaze u voću mogu pomoći u održavanju redovnog pražnjenja creva.

Kivi
foto: Profimedia

Vlakna koja se nalaze u kiviju mogu zadržati vodu i nabubriti više od drugih vrsta vlakana, kao što su vlakna jabuke i pšenične mekinje, što znači da je dobar izbor za poboljšanje konzistencije stolice i smanjenje vremena potrebnog hrani da prođe kroz vaš probavni sistem.

Zbog ovih kvaliteta, kivi može biti dobar izbor za ljude koji imaju zatvor. U stvari, studija na 79 ljudi sa hroničnim zatvorom pokazala je da je jedenje dva kivija dnevno tokom 4 nedelje pomoglo u poboljšanju konzistencije i učestalosti stolice i pomoglo u smanjenju naprezanja tokom pražnjenja creva. T

akođe, više učesnika je bilo zadovoljno tretmanom kivija u poređenju sa konzumiranjem ljuske psilijuma ili suvih šljiva. Tretman kivijem je takođe bio povezan sa najnižom stopom neželjenih nuspojava od tri tretmana.

Majke i snajke:

00:50

Majke i Snajke

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.