UKUSNO
DOMAĆI SLANI ŠTAPIĆI, IDEALNI ZA JUTRO: Imaćete ukusan DORUČAK, a pripema je vrlo LAKA (RECEPT)
Domaće slane štapiće smo obožavali da jedemo kao deca.
Domaći slani štapići, popularniji kao slanci, su pecivo koje smo često jeli u detinjstvu. U svakoj pekari i dan danas možete da pronađete ove kultne štapiće, koje možete da pripremite i u obliku perece. Idealni su kao poslužite na proslavama, ali i za doručak ili večeru.
Njihova priprema je veoma jednostavna, a sve što treba da uradite jeste da umesite testo. Kada oblikujete štapiće kratko ih pecite, a onda ih premažite neodoljivim slanim prelivom. Ovo mekano pecivo će vas oduševiti.
Sastojci:
Za testo:
250 ml mleka
1 kašika šećera
1 kašika suvog kvasca
50 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašika jogurta
1/2 kašičice praška za pecivo
350 g brašna
Za slani preliv:
1 kašičica soli
2 kašičice brašna
6 kašičica vode
Priprema: U posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. ostavite da se aktivira, pa dodajte ulje, jogurt, so i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje pola sata. Zatim podelite testo na 9 delova i oblikujte loptice. Ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje još 10 minuta. Malo rukama raširite lopticu testa, pa urolajte, da napravite tanku i dužu zmijicu. Poređajte na pleh obložen pek papirom i ostavite da odstoje još 20 minuta, pokriveni. Zatim ih premažite vodom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Pomešajte so, vodu i brašno, tako da nema grudvica. Premažite slance i vratite u rernu na još 10 minuta, ali povećajte temepraturu na 230°C.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!