OVAKVE TULUMBE JOŠ NISTE PROBALI: Caka za NAJMEKŠI i NAJSOČNIJI kolač IKADA je u OVAKVOM PRELIVU
Tulumbe, Foto: Printscreen YouTube/Arijeva kuhinja

recept

OVAKVE TULUMBE JOŠ NISTE PROBALI: Caka za NAJMEKŠI i NAJSOČNIJI kolač IKADA je u OVAKVOM PRELIVU

Jedna od najčešće serviranih slatkih poslastica na našim trpezama jesu tulumbe.

Objavljeno:

Recept za sočćne i mekane tulumbe je otkriven!

Sastojci

Za testo:

  • 400 ml vode
  • 150 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kg brašna
  • 5 jaja

Za sirup:

  • 1,4 l vode
  • 800 g šećera
  • 1 srednji limun - sok
  • 700 ml ulja
Tulumbe
foto: PrintSCreen/ YouTube/ Arijeva kuhinja

Priprema

  • Sirup: U, odgovarajuću, posudu staviti vodu, šećer i sok od limuna. Staviti na šporet da provri. Kada provri smanjiti na srednju temperaturu i kuvati, od momenta ključanja, 15 minuta. Skuvan sirup skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
  • Testo: U, dublju, posudu staviti vodu, ulje, šećer i so, pa staviti na vatru, da provri. Kada provri skloniti sa vatre i, postepeno, dodavati brašno, uz neprekidno mešanje. Mešati sve dok se ne dobije sjajna lopta od testa. Ostaviti testo da se, potpuno, ohladi.
  • U hladno testo dodavati jedno po jedno jaje i rukom ih, dobro, sjediniti sa testom (ranije sam radila sa mikserom, prvi put sam isprobala ovaj način i mogu vam reći da mi se tulubme, na ovaj način mešenja testa, više sviđaju). Rukom raditi testo sve dok ne postane svilenkasto.
  • Postoje razni načini prženja tulumbi. Prvi put sam isprobala ovaj način, koji ću vam objasniti, i više ga ne menjam. Tulumbe su, neodoljivo hrskave spolja, a unutra jako mekane. Verujte, kao iz poslastičare...
  • U dublju, širu, šerpu sipati ulje. Napuniti kalup za tulumbe, pripremljenim, testom (ja sam koristila metalni kalup, vi možete i plastični, ali neće se dobiti, ovako, lepe brazde na tulumbama) i istiskivati testo u, hladno, ulje. Dužinu tulumbi odredite sami i svaku tulumbu, prilikom spuštanja u ulje, preseći nožem. Vodite računa da tulumbe u ulju budu odvojene, jedna od druge, jer će narasti, prilikom prženja.
  • Zatim staviti šerpu na vatru i uključiti na srednju temperaturu. Tulumbe će u početku, prilikom prženja, same da se okreću u ulju. Kada počnu da rumene, pomoću dve viljuške ih okrećite, da sa svih strana dobiju rumenu boju.
  • Kada su tulumbe pržene skloniti šerpu sa vatre i isključiti šporet. Rešetkastom kašikom vaditi tulumbe u, hladan, sirup. Ostaviti ulje da se prohladi 10 minuta. Tulumbe, u sirupu, nekoliko puta preokrenuti i ostaviti sve dok ne stigne druga tura tulumbi.
  • Ponavljati postupak prženja tulumbi dok ima testa (uz obavezno ostavljanje ulja da se prohladi). Tulubme iz sirupa vaditi u odgovarajuću posudu i na kraju ih preliti ostatkom sirupa.
  • Tulubme ostaviti u frižider, da se dobro ohlade, pa ih, narednog dana, poslužiti. Prijatno!
00:47

Darko Lazic slavi Svetu Petku, a evo kakav slavski kolač je spremila Kaća

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.