RUČAK ZA DANAS
STARINSKO JELO IZ JUGOSLAVIJE KOJE SMO SVI OBOŽAVALI: Danas ga se NE SEĆAJU, jedna stvar ga RAZLIKUJE OD PASULJA
Ako volite pasulj, obožavaćete ričet, bez ikakve dileme, ovo je jedno od najukusnijih jela stare Jugoslavije
Ovaj recept za starinski ričet, osvojiće vas na prvi zalogaj. To jelo su spremale naše majke i bake, a danas se na sličan načun prpirema najvoljeniji pasulj.
Razlika između ričeta i pasulja je u dva sastojka, a to su ječam i beli luk. Ako volite pasulj, obožavaćete ričet, bez ikakve dileme, ovo je jedno od najukusnijih jela stare Jugoslavije.
Sastojci:
- 200 g pasulja
- 200 g oljuštenog ječma
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 kašika maslaca
- 70 ml paradajz soka
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašika brašna
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u pasulj ječam i suvo meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masti (može i ulje) propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno seckan beli luk i posolite.Zatim pomešajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne sme da bude grudvica. Sipajte u pasulj i kuvajte još 15 minuta, piše Stvar ukusa.
NAKON 2 MESECA PAUZE PONOVO RADI NARODNA KUHINJA: U Subotici spremaju tople obroke za 1.200 duša:
(Espreso/ Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!