VELIKA TUGA: PREMINULA FOLK ZVEZDA
Ilustracija, Foto: Profimedia

TUGA

VELIKA TUGA: PREMINULA FOLK ZVEZDA

– Izgubili smo jednog od naših najvećih kantautora. Gordon Lajtfut je u svojoj muzici doneo duh naše zemlje i pomogao u oblikovanju zvučnog pejzaža Kanade. Neka njegova muzika nastavi da inspiriše buduće generacije i živi zauvek – napisao je kanadski premijer Džastin Trudo

Objavljeno: 11:59h

Legendarni kanadski folk kantautor Gordon Lajtfut preminuo je sinoć u 84. godini.

Muzičar, poznat po pesmama „If You Could Read My Mind“ i „Sundown“, umro je u bolnici u Torontu, a prethodno je prošlog meseca otkazao gostovanja u SAD i Kanadi zbog zdravstvenih problema.

Gordon Lajtfut, kojeg je Bob Dilan svojevremeno nazvao „retkim talentom“, karijeru je započeo tokom šeste decenije 20. veka u Torontu, a za života je snimio više od 20 studijskih albuma, od kojih je nekoliko dostiglo platinasti odnosno zlatni tiraž, i napisao na stotine i stotine pesama.

– Izgubili smo jednog od naših najvećih kantautora. Gordon Lajtfut je u svojoj muzici doneo duh naše zemlje i pomogao u oblikovanju zvučnog pejzaža Kanade. Neka njegova muzika nastavi da inspiriše buduće generacije i živi zauvek – napisao je kanadski premijer Džastin Trudo.

– Jednostavno pišem pesme o tome gde sam i odakle sam – govorio je i većina pesama, kako podseća agencija AP, bile su autobiografske.

Nije želeo žanrovski precizno da odredi svoj opus.

– To nije kantri, nije folk, nije rok – kazao je u jednom davnašnjem intervjuu.

Kao klinac je počeo da peva u crkvenom horu i sanjao da postane džez muzičar. Čak je s 13 godina pobedio na takmičenju talenata u Torontu. Gitare se „dohvatio“ 1956. godine i ubrzo počeo da stvara pesme, a preselio se u Ameriku kako bi studirao muziku. Međutim, život u Los Anđelesu nije mu prijao, pa se vratio u rodnu Kanad

(Espreso/Novas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.