KAD VIDE OVO, BUBAŠVABE BEŽE KAO ĐAVO OD KRSTA: Posle ovoga nikada više neće prići vašem domu
Bubašvaba, Foto: Profimedia

OPALA

KAD VIDE OVO, BUBAŠVABE BEŽE KAO ĐAVO OD KRSTA: Posle ovoga nikada više neće prići vašem domu

Bubašvabe su noćni insekti koji se skrivaju na tamnim, vlažnim mestima

Objavljeno:

Bubašvabe su jedna od najčešćih smetnji u domovima širom sveta. One su neprijatne, odbojne i mogu biti prava noćna mora za uklanjanje.

Na sreću, postoje jednostavni i efikasni kućni trikovi da se rešite bubašvaba i da vaš dom bude čist i zdrav.

Zato ne oklevajte da preduzmete neophodne mere kako biste svoj dom zaštitili od ovih štetočina!

Kako prepoznati bubašvabe

Bubašvabe su noćni insekti koji se skrivaju na tamnim, vlažnim mestima. Relativno ih je lako prepoznati, jer imaju zaobljen oblik polumeseca i antene.

I bubašvabe imaju krila, ali ne lete. Imaju šest nogu i boje im variraju od svetlo braon do tamno braon. U zavisnosti od vrste, njihova veličina može varirati između 1 i 2 cm.

Bubašvabe se generalno smatraju štetočinama jer mogu preneti bolesti i kontaminirati hranu.

Ako sumnjate na prisustvo bubašvaba u vašem domu ili poslu, trebalo bi da izvršite vizuelni pregled da biste potvrdili njihovo prisustvo.

Takođe bi trebalo da potražite znakove da su ovi štetočini zaista prisutni, kao što su mali izmet ili linjanje.

Dezinfikujte i očistite područja u kojima se verovatno nalaze

Da biste izbegli zarazu bubašvabama, neophodno je da vaš dom bude čist i čist. Vlažni prostori, kao što su kupatila i kuhinje, posebno su osetljivi na bubašvabe.

Zbog toga morate redovno dezinfikovati i čistiti ove oblasti kako biste bili sigurni da na njima nema ostataka, hrane ili akumulacije vlage koja bi mogla da bude mesto razmnožavanja bubašvaba.

Koristite sredstvo za čišćenje na bazi tople vode i sapuna da biste uklonili svu prljavštinu sa površina i uglova. Kada se sva prljavština ukloni, možete koristiti proizvod za dezinfekciju da biste uklonili sve bakterije ili klice koje bi mogle privući bubašvabe.

Takođe, ne zaboravite da proverite da li se u vašem domu nalaze nekorišćeni predmeti. Stare kutije, knjige i drugi predmeti mogu biti idealno utočište za bubašvabe. Čuvajte ove predmete u dobro zatvorenim kontejnerima kako biste sprečili bubašvabe da im pristupe.

Koristite zamke i insekticide

Zamke i insekticidni proizvodi su jedan od najboljih metoda za kontrolu bubašvaba. Zamke se mogu smatrati preventivnom metodom: korisne su za hvatanje odraslih bubašvaba i sprečavanje njihovog razmnožavanja.

Zamke za lepak su među najefikasnijim i mogu se naći u većini prodavnica. Dostupni su i insekticidni proizvodi posebno dizajnirani za ubijanje bubašvaba.

Mogu se primeniti na područjima gde će se verovatno sakriti bubašvabe, kao što su ormari, plakari, podovi i druge ključne lokacije. Međutim, ovaj tip proizvoda je veoma toksičan i sa njim treba pažljivo rukovati. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti kada koristite insekticidne proizvode:

Pažljivo pročitajte i pažljivo pratite uputstva proizvođača.

Radite na dobro provetrenom mestu.

Nosite rukavice i zaštitnu odeću.

Držite decu i kućne ljubimce podalje tokom lečenja.

Ne mešajte različite vrste insekticida.

Iako je ovaj metod veoma efikasan u eliminisanju bubašvaba, neće dugoročno rešiti problem. Važno je identifikovati izvor problema kako bi se osiguralo da se bubašvabe ne vrate.

Prirodne metode za zaustavljanje problema

Moguće je napasti bubašvabe na prirodan i nehemijski način. Pre svega, važno je identifikovati sva mesta na kojima se mogu sakriti. Zatim možete očistiti, dezinfikovati i provetriti ove prostore kako biste ih učinili manje privlačnim.

Druga metoda može biti upotreba mamaca napravljenih od prirodnih proizvoda, kao što su boraks ili kukuruzni skrob. Međutim, pokazalo se da je ova metoda manje efikasna od hemikalija.

Konačno, možete postaviti i ultraljubičaste zamke koje će privući bubašvabe na određeno mesto i eliminisati ih. Ove zamke su veoma efikasne i nehemijske.

Bonus video

02:01

Bube za ljudsku ishranu: Larve brašnara bogate aminikiselinama

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.