DOMAĆICE, KADA UBACITE ZAPRŠKU U BELU ČORBU JEDNU STVAR MORATE DA URADITE: Samo tako se jaje NEĆE SKUVATI ODMAH
Bela čorba, Foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

RECEPT

DOMAĆICE, KADA UBACITE ZAPRŠKU U BELU ČORBU JEDNU STVAR MORATE DA URADITE: Samo tako se jaje NEĆE SKUVATI ODMAH

Čorba zaista može da se napravi na milion načina, sa sastojcima koje vi najviše volite

Objavljeno:

S obzirom da se povrće jede sa vodom u kojoj se kuvalo, visok procenat nutrijenata je zadržano, i zbog toga su čorbasta jela tako zdrava.

Čorba zaista može da se napravi na milion načina, sa sastojcima koje vi najviše volite. Nema sumnje da svako može da napravi finu čorbicu samo ako prati svoj ukus. Pa ipak, priprema čorbe zahteva i malo veštine, kao i svako drugo jelo, ni priprema dobre čorbe nije jednostavna..

Bela čorba
foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Zato sam tu da vam predložim par proverenih recepata, uz pomoć kojih ćete uspeti da napravite ukusnu čorbicu.

Ovog puta belu čorbu – jednu od najpopularnijih. Meni omiljenu takodje. Za zapršku se koriste jaja i kisela pavlaka, i zato su tu i boja, i miris i ukus! Od povrća i mesa možete koristiti zaista šta god volite, ali, hajde da vidimo koje su kombinacije proverene, za početak..

Osnovni recept:

Potrebni sastojci za pripremu:

50 mililitara ulja

500 grama pilećeg belog mesa

1 glavica crnog luka

1 veća šargarepa

1 paškanat

1 komad celera

1 koren peršuna

1 veći krompir

1.5 litar vode

1 jaje

1 čaša kisele pavlake

So, peršun, suvi začin i biber po ukusu

Bela čorba
foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Način pripreme:

Belo meso isecite na manje kocke. Crni luk iseckajte što sitnije, a ja, kako bih zaobišla suze, sve češće koristim blender. Na taj način se baš dobro usitni, a nema seckanja i slično, samo pranje posude kasnije.

Ostalo povrće očistite pa takodje isecite na manje kocke.

U odgovarajućoj šerpici, zagrejte ulje pa najpre dinstajte luk i meso. Uz mešanje kako ne bi zagorelo. Kada luk i meso omeknu, dodajte ostalo pripremljeno povrće, i takodje uz mešanje dinstajte još 1-2 minuta.

Postepeno dodajte vodu uz mešanje takodje, i ostavite da se čorbica dalje kuva na umerenoj temperaturi. Kada svo povrće omekne, takodje i meso, čorbica je gotova.

Bela čorba
foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Tada pripremite zapršku:

Umutite jaje i pavlaku, pa dodajte kašiku čorbe i ponovo umutite da se sjedine. Na taj način se jaje neće skuvati odmah čim sipate u čorbu, pa će zaprška izgledati dosta lepše. Dakle, zapršku od jaja i pavlake postepeno sipajte u čorbu, uz mešanje da se ravnomerno rasporedi i sjedini sa ostalim sastojcima.

Na kraju dodajte začine po ukusu, a ja najčešće dodam pomenute. Dobro promešajte, ostavite čorbicu da se ukrčka još 3-5 minuta, pa sklonite sa ringle. Poslužite toplo, a po želji možete dodati i par kapi soka od limuna u tanjir.

Savet:

Bela čorba se najčešće priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso, poput junetine, ćuretine i slično. Ili, sa druge strane, ne morate dodavati meso uopšte. Posebno ne kada pripremate belu čorbu sa knedlama ili pirinčem.

I ostali sastojci su po vašoj volji, ovo su samo ideje kako možete da pripremite ukusnu belu čorbu. Od povrća uvek možete dodati krompir, batat, tikvicu ili papriku, paradajz, za još jači ukus.

Bela čorba
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Što se tiče vode, ja obično koristim od 1-1.5 litar, a vi možete dodati malo više vode, do 2 litra na navedene količine sastojaka, ako želite nešto redju čorbu. Ili, možete da povećate sve sastojke srazmerno, ili pak smanjite.

To sve zavisi za koliko osoba pripremate, a ovako pripremljena čorba ne može mnogo da stoji i više puta se podgreva zbog pavlake, jer može da se pokvari. Tako da preporučujem da pripremite manje ako mislite da se neće pojesti tog dana, ili još bolje za taj ručak.

Još, bela krem čorba, dobija se tako što ćete na kraju čorbu ispasirati štapnim mikserom, ili uz pomoć blendera.. Na taj način dobićete super kremastu čorbicu!

Majke i snajke:

00:52

Majke i Snajke

(Esperso/Receptopedija.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.