OVE VRSTE RIBE IZBEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU: VAŽE za NAJKVALITETNIJE, a NIKO NE ZNA da sadrže OVU OPASNU STVAR
Riba, Foto: RINA

NI U LUDILU

OVE VRSTE RIBE IZBEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU: VAŽE za NAJKVALITETNIJE, a NIKO NE ZNA da sadrže OVU OPASNU STVAR

Riba ima veliki sadržaj vitamina A, B12, E, D. Prisutni su još i kalijum, natrijum, fosfor, sumpor, cink, brom, fluor, kobalt i bakar

Objavljeno:

Smatramo je najzdravijim proteinom, u sebi sadrži omega 3 masne kiseline, i pogodna je za stare i mlade kada je zdrava ishrana u pitanju. Međutim zbog uslova u kojima se uzgaja i zbog propadanja planete i najbolje namirnice gube na kvalitetu. U mnogima možemo naći i štetne komponente.

Nažalost u pitanju je riba, za koju se svi hvatamo kada je zdrava ishrana u pitanju.

Skuša, Riba
foto: Printscreen/Youtube/ Dare 2 Cook Now

Meso ribe ima dosta joda koji je značajan za čoveka, kao i kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma. Posebno je bitan jod jer je on deficitaran u ljudskoj ishrani i nema ga dovoljno u drugim namirnicama, a bitan nam je za normalnu funkciju štitne žlezde i zaslužan za stvaranje novih nervnih ćelija.

Riba ima veliki sadržaj vitamina A, B12, E, D. Prisutni su još i kalijum, natrijum, fosfor, sumpor, cink, brom, fluor, kobalt i bakar.

Sve ovo čini da ribu možemo nazvati i super namirnicom zbog bogatstva u vitaminima, oligoelementima i mineralima.

Razlika između rečne i morske ribe je znatno manje omega 3 masnih kiselina i jodu u rečnim ribama, ali zbog ostalih nutritivnih materija treba da je u ishrani uključimo koliko i morsku ribu.

Losos
foto: Printscreen/youtube/AlleRezepte

Veliki problem u današnje vreme predstavlja živa u ribi, nje najviše ima u ribama predatorima kao što su ajkula i sabljarka, dok ribe koje se kod nas najviše konzumiraju su dozvoljene i do pet puta nedeljno skuša, haringa, pastrmka, dok je najmanja opasnost od žive u lososu i sardinama. Na sadržaj žive u ribama najviše treba da obrate pažnju trudnice i deca.

Od rečnih riba koje su dobre za konzumaciju preovladavaju šaran, smuđ, som, kečiga, štuka, pastrmka, deverika, tolstolobik, amur, jegulja…

Dok je od morskih najbolje jesti losos, bakalar, zubatac, tunu, skušu, ribu list, sardinu, oslić, škarpinu…

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

ALARMANTNO! POMOR RIBA ZBOG FEKALIJA: Problem star 20 godina:

02:43

ALARMANTNO! POMOR RIBA ZBOG FEKALIJA: Problem star 20 godina

(Espreso/ Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.