SAMO NA OVAJ NAČIN SE PRAVI ZAPRŠKA ZA GRAŠAK: Od sada ćete je SPREMATI samo TAKO, otkrivena je STARA TAJNA
Zaprška za grašak, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

PA BAKINOM RECEPTU

SAMO NA OVAJ NAČIN SE PRAVI ZAPRŠKA ZA GRAŠAK: Od sada ćete je SPREMATI samo TAKO, otkrivena je STARA TAJNA

Ukusno i jednostavno kuvano jelo

Objavljeno: 20:19h

Za savršeni čorbast grašak obavezno je samo jedno, a to je savršena zaprška. Ona će vašem omiljenom kuvanom jelu dati pun ukus na koji ste navikli kod bake.

Grašak je praktičan, pogotovo ako spremate zamrznuti, jer mu ne treba mnogo vremena da se spremi, a što se više kuva, više prima ukus savršene zaprške koju ste pripremili.

Sastojci: 1kg graška, 500g mesa po izboru (svinjsko, pileće grudi, ćureće grudi ili drugo, junetina, pileća krilca), 2 glavice crnog luka srednje veličine, 2-3 očišćene šargarepe, so, malo ulja, 2 kašike aleve paprike.

ZAPRŠKA
foto: PRINTSCREEN/YT/ THE SAUCE AND GRAVY CHANNEL

Sitno iseckati 2 glavice crnog luka srednje veličine i izručiti u šerpu - tufnastu (ako imate). Dodati oko 1kg svežeg ili smrznutog graška, 2-3 očišćene šargarepe isečene na kolutove, oko 500g mesa po izboru isečenog na kocke (svinjsko, pileće grudi, ćureće grudi ili drugo, junetina). Mogu da se stave i pileća krilca. Posoliti, naliti vodom "da ogrezne", poklopiti i strpljivo kuvati na "tihoj vatri" da se meso i grašak lepo ukrčkaju. Ne treba preterivati sa količinom vode. Bolje je u toku kuvanja dodati još malo, po potrebi, ako ispari.

Grašak
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Kada su se grašak i meso skuvali, a luk se pretvorio u kašu, grašak zapržiti. U tiganj sipati ulje da pokrije dno, dodati 3 kašike brašna i propržiti da malo porumeni. Zapršku skloniti sa ringle, dodati 2 kašike aleve paprike, promešati i izručiti u grašak koji lagano vri. Ako je potrebno, dodati još malo vode da biste podesili gustinu po sopstvenom ukusu, probati da li je dovoljno slano. Ostaviti još desetak minuta da se lagano krčka. Po želji, mogu da se dodaju i noklice (1-2 jaja, brašno, so - umesiti ređe testo i kašikom spuštati knedlice u grašak koji "šapuće").

Grašak
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Ko voli, može da doda kašiku kisele pavlake u tanjir. Uz čorbast grašak poslužiti kupus ili neku drugu salatu, i naravno, svež hleb za umakanje i da se tanjir omaže. Napravite veću količinu, pa imate ručak za dva dana.

Seka otkrila kakva je kao majka, supruga i snajka:

01:37

Seka otkrila kakva je kao majka, supruga i snajka

(Espreso/ Serbian cookbook)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.