OVO POPULARNO PIĆE MOŽE DA VAM UNIŠTI ŠTITNU ŽLEZDU: Srbi ga piju u nenormalnim količinama, a OPASNO JE
Ilustracija, Foto: Profimedia

vaŽno

OVO POPULARNO PIĆE MOŽE DA VAM UNIŠTI ŠTITNU ŽLEZDU: Srbi ga piju u nenormalnim količinama, a OPASNO JE

Iako ne postoji takva stvar kao što je "dijeta za hipotireozu" koja će vas ozdraviti, pametna ishrana može vam pomoći da se osećate bolje uprkos stanju.

Objavljeno:

Kao i kod mnogih zdravstvenih stanja, neki faktori su van vaše kontrole, uključujući vašu porodičnu istoriju i okruženje oko vas. Ali ishrana takođe igra značajnu ulogu — a pošto ste vi zaduženi za svoj tanjir, možete odlučiti koju hranu pogodnu za štitnu žlezdu da izaberete.

Pržena brza hrana, slana prerađena hrana, slatke poslastice, poput peciva, kolača, kolačića i sladoleda, i prekomernu količinu alkohola morate izbegavati.

Dakle, iako ne postoji takva stvar kao što je "dijeta za hipotireozu" koja će vas ozdraviti, pametna ishrana može vam pomoći da se osećate bolje uprkos stanju.

Štitna žlezda
foto: Profimedia

Hipotireoza može biti teško stanje za upravljanje, a ono što jedete može ometati vaš tretman. Neki hranljivi sastojci snažno utiču na funkciju štitne žlezde, a određena hrana može inhibirati sposobnost vašeg tela da apsorbuje zamenske hormone koje možete uzimati kao deo lečenja štitaste žlezde.

Pored hrane, jedna vrsta pića je opasna za rad štitne.

Alkohol
foto: Profimedia

Konzumacija alkohola može da izazove pustoš i na nivoe hormona štitne žlezde u telu i na sposobnost štitne žlezde da proizvodi hormone, prema studiji u Indijskom časopisu za endokrinologiju i metabolizam. Čini se da alkohol ima toksični efekat na štitnu žlezdu i potiskuje sposobnost tela da koristi tiroidne hormone. U idealnom slučaju, ljudi sa hipotiroidizmom bi trebalo da potpuno isključe alkohol ili da piju pažljivo.

(Espreso/everydayhealth.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.