OVO JE OMILJENO PIĆE NOVAKA ĐOKOVIĆA BEZ KOJEG NE MOŽE DA ŽIVI: Tvrdi se da smanjuje PRITISAK I HOLESTEROL
Novak Đoković, Foto: Starsport©

paŽnja

OVO JE OMILJENO PIĆE NOVAKA ĐOKOVIĆA BEZ KOJEG NE MOŽE DA ŽIVI: Tvrdi se da smanjuje PRITISAK I HOLESTEROL

Može se jesti sirov, ali ukoliko niste ljubitelji ukusa ovog povrća, možete napraviti i sok. Jednako dobro će uticati na organizam

Objavljeno:

Opšte je poznato da najbolji teniser sveta, Novak Đoković, izuzetno vodi računa o svojoj ishrani i zdravlju. Međutim, mnogi verovatno pojma nisu imali da on svaki svoj dan započne ispijanjem jednog posebnog napitka.

- Dobro jutro svima. Dakle, ovako ja započinjem svaki svoj dan. Najpre uzmem malo tople mineralne vode s limunom i limetom. Potom zavirim u frižideru, gde držim zelene stabljike celera. Njih ubacim u sokovnik za hladno ceđenje, kako bih dobio sok od celera - rekao je svojevremeno Novak Đoković.

- Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke - otkrio je Novak.

Celer u sebi sadrži vitamine K, E, C i B. Bogat je kalcijumom i folnom kiselinom, a ima i snažno diuretičko dejstvo.

Može se jesti sirov, ali ukoliko niste ljubitelji ukusa ovog povrća, možete napraviti i sok. Jednako dobro će uticati na organizam.

A evo šta kaže nauka i sprovedena istraživanja.

Celer
foto: Profimedia

Zašto je celer tako dobar i zašto treba da se nađe redovno na vašem jelovniku:

Može da snizi krvni pritisak

Celer sadrži ftalid, jedinjenje koje smanjuje proizvodnju hormona stresa, opušta mišiće oko arterija i poboljšava cirkulaciju. Kalijum koji se nalazi u celeru će stabilizovati otkucaje srca i sniziti krvni pritisak.

Može da reguliše nivo holesterola

Jedinstveno jedinjenje butilftalid pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola, a to sve doprinosi dobrom radu srca.

Pozitivno utiče na probavu

Celer sadrži jedinjenje pod nazivom NBP koje poboljšava cirkulaciju creva.

Hidrira i pomaže u mršavljenju

Pored toga što je pun vode i vlakana, celer ima samo 10 kalorija i upravo to ga čini savršenim saveznikom vitke linije.

Pozitivno utiče na imunitet

Celer je prebogat vitaminom C, a upravo to celerov sok čini jednim od najboljih saveznika jakog imuniteta. Pored vitamina C, za očuvanje odbrambene moći organizma zaslužna je i supstanca kumarin.

Pozitivno utiče na kožu

U slučaju da imate problem sa aknama na licu, ili generalno problem sa kožom, potrebno je da redovno konzumirate sok od celera, jer bi on mogao da vam pomogne u borbi protiv ovih problema.

Priprema soka:

Možete da koristite samo celer, ali da bi sok bio boljeg ukusa, preporuka nutricionista jeste da u blender dodate i krastavac i jednu zelenu jabuku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.