Pažnja
OVU NAMIRNICU KONZUMIRAMO SVAKODNEVNO, NEKADA NISMO NI SVESNI DA PRETERUJEMO: Izlažemo sebe riziku MNOGIH BOLESTI
Šta se desi kada preteramo u namirnici koju većina obožava
Naučnici dva giganta uradili su istraživanje i stručno zaključili ono što nam je oduvek bilo poznato - šećer je loš za naše zdravlje. Ali isto tako da je sve u balansu i doziranju.
Sigurni smo da vam se ništa neće desiti od štangle čokolade dnevno ali šta se dešava kada preteramo?
Naučnici iz SAD-a i Kine su posmatrali koliko šećeri iz hrane i pića utiču na zdravstvene ishode, njih 83. Otkriveno je da prevelika konzumacija povećava rizik od 45 negativna zdravstvena ishoda, uključujući astmu, dijabetes, gojaznost, bolesti srca i depresiju, piše Mirror.
Treba pripaziti
Potvrdili su kako je depresija usko povezana s visokim unosom šećera, a prete i problemi zbog povećanog krvnog pritiska, srčanog, ali i moždanog udara.
Na kraju su zaključili da bi trebalo da budu ograničeni na oko šest kašičica dnevno te se preporučuje ograničavanje pića zaslađenim šećerima na samo jednom nedeljno.
„Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno“, rekao je Liangren Liu, autor studije i vanredni profesor u West China bolnici.
Dobra stvar je da nisu svi šećeri loši.
Treba istaknuti da prirodni šećeri iz voća i povrća nemaju negativan efekat na zdravlje i dolaze s dodatnim hranjivim materijama poput vlakana.
MOŽEMO ŠEĆER PO GLAVI DA POSIPAMO KOLIKO GA IMAMO! Ministar poljoprivrede tvrdi da nema potrebe za paniku:
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!