predivno
NA KOSOVU OVAKO SPREMAJU FILIJU: Jako je važno da jednu stvar URADITE SA TEPSIJOM (RECEPT)
Potrebno je odvojiti malo vremena, strpljenja i ljubavi, i od par sastojaka nastaje izvanredno ukusna pita
Ako želite da osetite neke stare, dobro ukuse, na pravom ste mestu.
Predstavljamo vam recept za jedno tradicionalno savršenstvo.
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem.
Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.
Sastojci: 500 gr brašna, 2 kašičice soli, 500 ml vode, 200gr putera ili kajmaka.
Priprema:
Od brašna, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.
Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.
Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.
Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.
Bonus video:
(Espreso/Kurir stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!