EVO KOLIKO PAPA FRANJA IMA GODINA: Sigurni smo da odgovor NE ZNATE, šokiraćete se
Papa Franja, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

EVO KOLIKO PAPA FRANJA IMA GODINA: Sigurni smo da odgovor NE ZNATE, šokiraćete se

Svet je bio iznenađen kada je pre deset godina, 13. marta 2013, argentinski biskup Horhe Bergoljo izabran za prvog čoveka Rimokatoličke crkve. On je već deset godina papa Franja – šta je otada postigao?

Objavljeno: 19:44h

Papa Franja (lat. Franciscus, španski: Francisco; rođen kao Horhe Mario Bergoljo 17. decembra 1936.) je 266ti i aktuelni papa Katoličke crkve, izabran 13. marta 2013.

Ima 86 godina.

Franja predstavlja prvog papu rođenog van Evrope posle više od milenijuma i prvog iz Amerike, i prvog rodom sa južne hemisfere.

Bergoljo je prvi uopšte koji je za papinsko ime odabrao da to bude: Franja. Bila je to senzacija u senzaciji. Jesu pape često hvalile osnivača franjevačkog reda, Franju Asiškog (1181. ili 1182-1226.) i njegovo radikalno siromaštvo, ali nikada se nisu odlučili za to ime. A ono bi u stvari moglo da bude i svojevrsni program.

„Papa Franja je franjevački isusovac, on ima u sebi ono proroško od Franje Asiškog“, kaže za DW teolog i dopisnik holandskih medija iz Vatikana Hendro Munsterman. „On ceni siromaštvo, jednostavnost, životnu sredinu, međureligijski dijalog. Kao i svetac iz 13. veka, i on želi da popravi Crkvu, jer je oštećena.“

papa franja
foto: Profimedia

Munsterman prati i analizira postupke Franje još od početka njegovog pontifikata. Papa je, kaže, odnos prema siromaštvu i jednostavnosti pokazao kroz brojne male znakove: kretao se u istrošenim starim cipelama, nije se uselio u Apostolsku palatu, već u gostinsku kuću Vatikana, stalno skreće pažnju na ljude sa margina društva, na izbeglice, migrante. Kad putuje, onda to čini u malom italijanskom automobilu.

Okretanje marginama

Nasuprot tih malih gestova stoje velike reči. Enciklikom o zaštiti životne sredine, „Laudato si“, u kojoj je 2015. zahtevao bolje ophođenje sa svetom i sa čovekom, papa Franja je izazvao pažnju širom planete. To je usput bio i njegov pokušaj da utiče na Svetsku konferenciju o klimi, koja je u jesen 2015. bila održana u Parizu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.