RECEPT ZA GRČKU PITU HLEB OKO KOJE SE LOME KOPLJA: Kada čujete koliko se MINUTA SAMO PRŽI, srušićete se
Pita, Foto: PRINTSCREEN/YT/PRZEPISY OD OLGI

paŽnja

RECEPT ZA GRČKU PITU HLEB OKO KOJE SE LOME KOPLJA: Kada čujete koliko se MINUTA SAMO PRŽI, srušićete se

Možete ga jesti uz različite namaze - humus, caciki ili nešto sasvim treće, a lepo ide i uz musaku, punjeni patlidžan, sočivo ili jednostavno ga napunite sitno seckanim mesom i povrćem

Objavljeno:

Verujemo da niko ko je bio u Grčkoj nije propustio da proba giros ili suvlaki, a ovi specijaliteti tradicionalno se služe uz takozvani pita hleb. Pita hleb je u obliku palačinke, a testo je šupljikavo i hrskavo, ali i veoma sočno i puno. Možete ga jesti uz različite namaze - humus, caciki ili nešto sasvim treće, a lepo ide i uz musaku, punjeni patlidžan, sočivo ili jednostavno ga napunite sitno seckanim mesom i povrćem.

Potrebni sastojci:

** 1 i ½ šolje tople vode

** 1 kašičica šećera

** 2i ¼ kašičice suvog kvascas

** 3 i ½ šolje brašna

** 1 kašičica soli

** 2 kašike ulja (najbolje maslinovog)

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Promešajte, a zatim ostavite da odstoji 10 minuta, dok smesa ne postane penasta.

Pomešajte brašno i so. Polako dodajte brašno u posudu sa kvascem, po jednu šolju. Mešajte varjačom, a zatim dobijeno testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mesite oko pet minuta.

Jednom kašikom ulja premažite veliku činiju iznutra. Stavite dobijeno testo u tu činiju, pokrijte ga i ostavite na toplom sat vremena kako bi se udvostručilo. Nakon toga podelite testo na osam jednakih delova.

Svaku jufku od testa oklagijom razvaljajte na krug prečnika oko 15 centimetara.

Tiganj srednje veličine premažite preostalom kašikom ulja i zagrejte ga na umerenoj temperatura. Svaki krug testa pecite zasebno i to po 3 minuta sa svake strane, tačnije dok ne porumeni.

Ako ste, ipak, pristalica starog, dobrog, klasičnog hleba evo odličnog recepta za jedan takav - potražite ga OVDE.

00:26

PROFESIONALNA KUVARICA U EMISIJI MAJKE I SNAJKE, recept za najlepše POHOVANE PALAČINKE! Raša je ponudio zajedničku saradnju!

(Espreso/Blic žena/Stefana Pavlović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.