recept
NAPRAVITE TAVČE NA GRAVČE PO ORIGINALNOM MAKEDONSKOM RECEPTU: Ubacite meso KOJE SRBI OBOŽAVAJU i biće JOŠ UKUSNJE
Za njegovu pripremu najbolje je koristiti posebnu vrstu belog pasulja, koji nosi ime po jednom makedonskom gradu
Reklo bi se "prost kao pasulj", ali recept za ovaj specijalitet proslavio je jednu od bivših jugoslovenskih republika na kulinarskoj mapi sveta.
Jelovnici restorana u Severnoj Makedoniji ne mogu da se zamisle bez ovog jela, a njegov dobar glas širom sveta raširila je dijaspora sa naših prostora.
Ovako skuvan gusti pasulj, drag je gost i trpeza u mnogim domaćinstvima.
Majstori kulinarstva kažu da se ovo jelo pravi isključivo od belog pasulja - tetovca, koji je ime dobio po makedonskom gradu Tetovu. Originalni recept krije jednu malu kulinarsku tajnu. Gravče na tavče posebnim čini to što se u njega dodaje sveža nana koja mu daje specifičan ukus.
Služi se u zemljanim ili drvenim posudama, a kažu da je najukusniji ako se jede drvenom kašikom.
Sastojci:
500 gr pasulja tetovca
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
kašika brašna
ulje
kašika supena slatke tucane paprike
lovorov list
nekoliko listova sveže nane
suvi začin
peršun
so, biber
250 gr kobasice
250 gr dimljene slanine
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i stavite da se prokuva, pa ga ostavite da odstoji par sati. Zatim prospite tu vodu, nalijte drugu, stavite lovorov list i ostavite da se kuva. Kada je na pola kuvan, dodajte šargarepu iseckanu na kolutove. U poseban tiganj stavite seckani crni luk da se prži.
Kada luk dobije zlatnu boju dodajte sitno iseckan beli luk, kobasicu i slaninu seckanu na kockice i slatku mlevenu papriku. Sve to dinstajte sa malo vode 10 minuta.
Kada je gotovo sve pomešajte sa kuvanim pasuljem, dodajte listove sveže nane i svež peršun i prespite u zemljanu posudu ili vatrostalnu činiju.
Napravite zapršku tako što ćete zagrejati ulje, dodati brašno i alevu papriku. Tom zaprškom prelijte pasulj. Stavite u rernu na 200 stepeni da se zapeče, oko 15 minuta.
Pogledajte video gde Mirka Vasiljević priča kako je kuvala srpsku hranu u sred Francuske:
(Espreso/Telegraf/Olivera Milivojčević)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!