NAPRAVITE TAVČE NA GRAVČE PO ORIGINALNOM MAKEDONSKOM RECEPTU: Ubacite meso KOJE SRBI OBOŽAVAJU i biće JOŠ UKUSNJE
Pasulj, Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

recept

NAPRAVITE TAVČE NA GRAVČE PO ORIGINALNOM MAKEDONSKOM RECEPTU: Ubacite meso KOJE SRBI OBOŽAVAJU i biće JOŠ UKUSNJE

Za njegovu pripremu najbolje je koristiti posebnu vrstu belog pasulja, koji nosi ime po jednom makedonskom gradu

Objavljeno:

Reklo bi se "prost kao pasulj", ali recept za ovaj specijalitet proslavio je jednu od bivših jugoslovenskih republika na kulinarskoj mapi sveta.

Jelovnici restorana u Severnoj Makedoniji ne mogu da se zamisle bez ovog jela, a njegov dobar glas širom sveta raširila je dijaspora sa naših prostora.

Ovako skuvan gusti pasulj, drag je gost i trpeza u mnogim domaćinstvima.

Pasulj
foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Majstori kulinarstva kažu da se ovo jelo pravi isključivo od belog pasulja - tetovca, koji je ime dobio po makedonskom gradu Tetovu. Originalni recept krije jednu malu kulinarsku tajnu. Gravče na tavče posebnim čini to što se u njega dodaje sveža nana koja mu daje specifičan ukus.

Služi se u zemljanim ili drvenim posudama, a kažu da je najukusniji ako se jede drvenom kašikom.

Sastojci:

500 gr pasulja tetovca

2 šargarepe

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

kašika brašna

ulje

kašika supena slatke tucane paprike

Prebranac
foto: Privatna arhiva

lovorov list

nekoliko listova sveže nane

suvi začin

peršun

so, biber

250 gr kobasice

250 gr dimljene slanine

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i stavite da se prokuva, pa ga ostavite da odstoji par sati. Zatim prospite tu vodu, nalijte drugu, stavite lovorov list i ostavite da se kuva. Kada je na pola kuvan, dodajte šargarepu iseckanu na kolutove. U poseban tiganj stavite seckani crni luk da se prži.

Pasulj
foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Kada luk dobije zlatnu boju dodajte sitno iseckan beli luk, kobasicu i slaninu seckanu na kockice i slatku mlevenu papriku. Sve to dinstajte sa malo vode 10 minuta.

Kada je gotovo sve pomešajte sa kuvanim pasuljem, dodajte listove sveže nane i svež peršun i prespite u zemljanu posudu ili vatrostalnu činiju.

Napravite zapršku tako što ćete zagrejati ulje, dodati brašno i alevu papriku. Tom zaprškom prelijte pasulj. Stavite u rernu na 200 stepeni da se zapeče, oko 15 minuta.

Pogledajte video gde Mirka Vasiljević priča kako je kuvala srpsku hranu u sred Francuske:

01:50

MIRKA VASILJEVIĆ PRAVILA PASULJ, SARMU I PUNJENE PAPRIKE USRED FRANCUSKE! Tradicionalna kuhinja, OVO je zlatno pravilo u kući! [unpublished]

(Espreso/Telegraf/Olivera Milivojčević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.