SAMO OVAKO SE PRAVI ZAPRŠKA ZA RIBLJU ČORBU: Mnogi je prave, a malo ko zna KAKO ZAPRAVO TREBA DA IZGLEDA (RECEPT)
Riblja čorba, Foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

specijalitet

SAMO OVAKO SE PRAVI ZAPRŠKA ZA RIBLJU ČORBU: Mnogi je prave, a malo ko zna KAKO ZAPRAVO TREBA DA IZGLEDA (RECEPT)

Dobra riblja čorba je majstorsko delo dobrog kuvara. Ne može svako da je spremi jer je tajna u balansu sastojaka i znanju da se pogodi prefinjeni ukus

Objavljeno:

Riblja čorba je jedno od omiljenih jela, a njeno spremanje je za mnoge prava umetnost u kuvanju, a mi vam donosimo recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.

Dobra riblja čorba je majstorsko delo dobrog kuvara. Ne može svako da je spremi jer je tajna u balansu sastojaka i znanju da se pogodi prefinjeni ukus. Da bi riblja čorba bila to što jeste treba imati dara da se napravi, iako je osnovni recept za riblju čorbu jednostavan.

Zbog toga su nastale razne pecaroške priče kako postoji tajni recept za riblju čorbu i da je tajna u tome što se koristi voda iz reke u kojoj je riba upecana, što svakako ne preporučujemo, do toga da je tajna u izboru bele ribe – na primer upotreba grgeča, korišćenje kvalitetne aleve paprike, načina kuvanja i dužine krčkanja u kazanu.

Jedno je sigurno, ne treba upotrebljavati rečnu vodu iz higijenskih razloga, kao što je sigurno da aleva paprika i izbor ribe za riblju čorbu utiču na krajnji rezultat. Uvek je bolje u receptu za riblju čorbu koristiti više vrsta rečne ribe i to one masnije. Takodje, kvalitetnija i aromatičnija aleva paprika i dobar luk, daće i bolji rezultat. Kao i dugo kuvanje u velikom kazanu na tihoj vatri od drveta.

Riblja čorba
Riblja čorbafoto: Printscreen/Youtube/ domaceiukusno

U riblju čorbu se ne stavlja testenina, nikada! Ni fida, ni rezanci, ništa od testa, to nije riblja čorba!

Dodali bi i mišljenje alasa i starih pecaroša da je najbolja riblja čorba samo ona od ribe koju si sam upecao.

Recept za riblju čorbu od rečne ribe – sastojci

– 1-2 kg mešane bele rečne ribe – što je riba masnija, to bolje

– 2 veze zeleni: peršun, šargarepa

– 1 celer

– 1 paprika

– 3-4 glavice crnog luka.

– 2-3 čena belog luka

– ulje, so, biber, lorber, brašno, sok od paradajza, začin po želji, ljuta tucana paprika

Kako se pripema riblja čorba od rečne ribe

Tri ili četiri vrste rečne ribe skuvati u posebnoj posudi, sa dodatkom svih začina kao što su so, biber, lorber, crni luk isečen na četiri dela, nekoliko čena belog luka, koren i list celera itd.

Kada se riba skuva izvaditi je iz lonca, procediti je i ostaviti na tanjiru da se ohladi, a onu vodu zadržati.

U velikom loncu na ulju dinstati sve moguće vrste zeleni – peršun i šargarepa iseckana na kolutove, kao i dve glavice crnog luka iseckane. Pri dinstanju dodavati po malo vode od kuvane ribe i dinstati što duže.

Kad je dinstanje povrća pri kraju dodati 3 do 4 velike kašike aleve paprike u prahu i praviti zapršku. Dodavati polako vodu u kojoj se riba kuvala. Na kraju zaprške dodati po želji jednu kašiku belog brašna ako želite gušću riblju čorbu, zapržiti i dodati ostatak vode gde se riba kuvala.

Čim se voda doda u zapršku, dok još nije vrelo dodati pola litra soka od paradajza. Zatim uzeti štapni mikser i sve miksati par minuta da se komadići povrća samelju, kao da pravite potaž. Tako ćete dobiti finu baršunastu strukturu riblje čorbe i gustinu.

S druge strabne ohlađenu ribu očistiti od kostiju i iscepkati u komadiće ili malo ispasirati, izmrviti viljuškom, kako ko voli da jede. Ribu spustiti u dinstanu masu.

Dodati preostalu vodu i naliti još vode ako je to malo. Dodati začine i kuvati bar još jedan sat. Što se duže kuva čorba je bolja. Na kraju, pri serviranju riblje čorbe dodati seckani list celera i peršuna uz dva čena sitno seckanog belog luka.

Tajna dobre riblje čorbe je balans svih sastojaka i odgovarajuća gustina čorbe. Najprotiji recept za riblju čorbu gde ide samo aleva paprika, luk i riba, nikada ne može da vam donese onaj baršunast i prefinjen ukus koji će vas toliko zavesti da ćete samo tražiti još i coktati ustima.

Dobra riblja čorba bi trebalo da bude umereno ljuta da bi svi ukusi došli do izražaja. Ljuta riblja čorba uklanja finoću ukusa ribe i povrća. Ljutinu ribljoj čorbi možete na više načina, bilo da stavite malo ljute paprike, čili sos, koristite ljutu alevu papriku ili stavite dosta bibera, sve je do vašeg ukusa.

Blaga riblja čorba bez ljutine ne nosi vatru ovog gastronomskog užitka i svakome je primerena ali ima osoba koje vole ljuto i da se znoje dok jedu riblju čorbu.

Bonus video:

02:36

OVAKO SE JEDINO PRAVI DOBRA RIBLJA ČORBA! Stručnjaci otkrili kako da POSTANETE MAJSTOR OVOG SPECIJALITETA

(Espreso/Bašta Balkana)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.