OVAKO IZGLEDA MANEKENKA KOJA HIDŽAB NIKAD NIJE SKINULA SA GLAVE: Ovo su NJENE SLIKE o kojima bruji svet (FOTO)
Halima Aden, Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

šta mislite

OVAKO IZGLEDA MANEKENKA KOJA HIDŽAB NIKAD NIJE SKINULA SA GLAVE: Ovo su NJENE SLIKE o kojima bruji svet (FOTO)

Ova mlada devojka je prva manekenka sa hidžabom koja se slikala za naslovnicu britanskog časopisa Vogue i koja se pojavila u burkiniju na stranicama američkog časopisa Sports Illustrated, gde se uglavnom pojavljuju poluobnaženi modeli

Objavljeno: 16:25h

Životna priča mankenke Halime Aden koja nikad ne skida hidžab veoma je inspirativna i šalje jaku poruku ženama.

Modna pravila menjaju se iz sezone u sezonu, međutim, postoje i ona vanvremenska kojih bi svaka žena trebalo da se pridržava. Osim toga, godine takođe mogu da diktriraju stil oblačenja, a u skladu sa tim stručnjaci su se složili oko nekoliko stvari koje žena nakon 50. godine nikako ne bi smela da nosi.

Pored gore navedenih stvari, veliku ulogu kada je stil u pitanju može igrati i religija. Jedna od najrigoroznijih religija po tom pitanju, jeste islam. Naime, u islamskim zemljama pravilasu jasna: žene pokrivaju svoju kosu, telo, a često i lice. Jedna od najvećih predstavnica "islamske mode" jeste supermodel Halima Aden koja uspeva da uskladi karijeru modela sa strogim principima islam.

- Trudim se da se molim pet puta dnevno ali mi ne polazi uvek za rukom - priča Halima i dodaje - Jedno od mojih najupečatljivijih sećanja je kako trčim sa ćilimom za molitvu za vreme Nedelje mode u Njujoku i tražim gde da se pomolim. Za to često posluže šminkernica ili studio.

Ova mlada devojka je prva manekenka sa hidžabom koja se slikala za naslovnicu britanskog časopisa Vogue i koja se pojavila u burkiniju na stranicama američkog časopisa Sports Illustrated, gde se uglavnom pojavljuju poluobnaženi modeli.

Pre dve godine postala je prvi model sa hidžabom, koji je potpisao ugovor sa jedniom od najvećih modnih agencija IGM Models.

- Ne menjaj sebe, već pravila igre - poručuje Halima.

Halima se rodila u izbegličkom logoru u Keniji. Njena porodica je poreklom iz Somalije. Sredinom 90-ih godina oni su bežali od jednog od najkrvavijih ratova na afričkom kontinentu.

Njena majka je hodala 12 dana pre nego što je dospela u Keniju. Kada je Halima imala šest godina sa mamom i bratom se preselila u SAD. Veza sa Haliminim ocem izgubljena je tokom rata.

Nakon takmičenja Halima je dobila ponudu o saradnji sa jednom od najvećih svetskih modnih agencija IGM Models.

Ona je pristala ali je postavila uslov, da učestvuje na snimanjima i izlazi na podijum samo ako nosi hidžab - Hidžab nosim od detinjstva, za mene je to nezamenjivi deo svakodnevne garderobe, baš kao par cipela.

Halima ima stroge zahteve kada je u pitanju odeća koju ona reklamira. Njena religija joj ne dozvoljava da pokaže ljudima ništa osim lica, šaka i stopala. To je napisano i u njenom ugovoru.

Hidžab je moj lični izbor

A
foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Za mnoge u muslimanskom svetu pa i izvan njega hidžab već odavno nije samo odevni predmet. Jedni vide u njemu simbol podčinjenosti i bespravnosti, a drugi mogućnost da se izbegne nepotrebna pažnja i znak unutrašnje slobode, piše Danas.

U nekim zemljama žena ne može da izađe na ulicu bez hidžaba, ne bojeći se da će biti prebijena ili strpana u zatvor.

Kritičari govore da to što se pojavljuje na pistama i naslovnicama sa hidžabom Halima, svojevoljno ili ne, promoviše hidžab kao neizostavni aksesoar za žene u muslimanskom svetu, čineći da slična ograničenja postanu normalna.

- Ni u jednoj zemlji na svetu, ni jedna žena ne treba da nosi hidžab protiv svoje volje, niti da ga skida pod prinudom. Ja nosim hidžab zato što me čini lepom i daje mi samouverenost - odgovara na to Halima.

Pitam Halimu da li bi mogla jednom da izađe na podijum bez hidžaba, kako bi dokazala ženama koje nemaju izbora da je to moguće?

- To bi bilo u suprotnosti i lišavalo bi smisla celokupnu ideju, prigovara ona. Ako želimo da živimo u društvu u kojem žena ima pravo da odlučuje za sebe, onda je pogrešno da mene pitate o tome. Uostalom, oduzima mi se pravo da obučem nešto što me čini lepom i samouverenom. A to je moj hidžab.

- Bez obzira na to koji stil odevanja birate, vi ste dostojni poštovanja, podrške i ljubavi. To je moja poruka.

Dok danas na svakom koraku pretežno možemo videti golotinju i modu koja je na granici vulgarnog i degutantnog, ova mlada devojka pokazala je da pravila ne moraju slepo da se poštuju, te da je doslednost sebi i svojim snovima najbitnija.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media