EVO DA LI PSI MOGU DA PLAČU: Više nećete biti u zabludi, VETERINAR otkrio SVE (VIDEO)
pas, Foto: William Scott / Alamy / Profimedia

NEVEROVATNO

EVO DA LI PSI MOGU DA PLAČU: Više nećete biti u zabludi, VETERINAR otkrio SVE (VIDEO)

Konstatacija da su oči ogledalo duše može se primeniti i na kućne mezimce, samo je pitanje da li su suzice posledica emocija ili bolesti

Objavljeno:

Na svetu gotovo da nema ničeg dirljivijeg od dečijeg i psećeg pogleda.

Svaki vlasnik kućnog ljubimca će vam potvrditi da se u očima psa vide najotvorenija osećanja kroz koja on u tom trenutku prolazi.

To je razlog zbog koga ne možemo ostati imuni na njegovu radost ili bol. Deluje kao da pas pogledom može da nam prenese osećanja.

Da li psi zaista mogu da se rasplaču od tuge ili sreće?

Uloga suza

Koliko je poznato nauci, nijedna životinja, izuzev ljudi, neće prolivati suze zbog emocija. To znači da psi ne plaču kad su tužni, ali nije bilo najjasnije zbog čega se u njihovim očima stvaraju suze.

Kako su pseći suzni kanali struktuirani drugačije od ljudskih, oni vraćaju u telo vodu koja štiti i čisti oči. To znači da suze psa nisu toliko bezazlene kao kod nas, već su signal neke promene u njegovim očima.

Najčešći uzroci suznih očiju su: konjunktivitis, infekcije oka, alergija itd. Iako to ne mora biti znak da je situacija alarmantna, bilo bi najbolje posavetovati se sa veterinarom.

“Radosnice”

Zahvaljujući jednom eksperimentu, otkriveno je da je sreća toliko jaka da i kod psa pokreće buru emocija koje se ispoljavaju - plakanjem! Minule godine, u ,,Current Biology“ objavljeni su rezultati eksperimenta u kome su učestvovala 22 para koje su činili psi i njihovi vlasnici. Pokazalo se da su psi, posle pet do sedam sati odvojenosti od vlasnika, pri ponovnom susretu puštali suze radosnice koje su navodno bile izazvane lučenjem hormona oksitocina. Slična, ali značajno ublažena reakcija viđena je pri susretu psa i osobe koju on prepoznaje, ali mu nije vlasnik.

Da li prihvatate objašnjenje naučnika da psi ne plaču zbog emocija?

(Espreso/Apetit.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.