AKO LOŠE SPAVATE, A IMATE PSA ILI MAČKU OVO JE RAZLOG: Nećete moći da verujete šta se pročitali
Pas i mačka, Foto: Profimedia

ZBOG OVOGA NE SPAVATE

AKO LOŠE SPAVATE, A IMATE PSA ILI MAČKU OVO JE RAZLOG: Nećete moći da verujete šta se pročitali

Ako imate kućnog ljubimca, a takođe i problema sa snom, ovo je potencijalni razlog za to:

Objavljeno:

Nova studija objavljena u časopisu Human-Animal Interactions otkriva da je povezanost između psa i vlasnika ne uvek tako dobra. Često mogu biti uzrok nemirnih i neprospavanih noći

Istraživanje, koje je vodila dr Loren Visnieski sa američkog Univerziteta Linkoln memorijal, fokusiralo se na vlasnike kućnih ljubimaca u SAD i oslanjao se na podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane (NHANES) sprovedenog 2005–2006. godine.

Dr Visnieski, docent za javno zdravstvo i istraživanje, otkrila je da je posedovanje psa povezano s većim izgledima za poremećaje spavanja i probleme sa spavanjem, dok je to što imate mačku povezano sa većim izgledima za trzanje nogu.

Nesanica, Spavanje, Krevet
foto: Profimedia

Iako se uzročna veza posedovanja kućnog ljubimca i kvaliteta sna i poremećaja spavanja nije mogla utvrditi, rezultati studija su u skladu sa prethodnim studijama koje su otkrile da posedovanje kućnog ljubimca ima negativan uticaj na kvalitet sna, prenosi Poslovni dnevnik.

Dr Visnieski kaže: "Prethodne studije o povezanosti posedovanja kućnih ljubimaca i kvaliteta sna i poremećaja sna dale su različite rezultate. S jedne strane, psi i mačke mogu biti korisni za kvalitet spavanja vlasnika zbog društvene podrške koju kućni ljubimci pružaju. Ljubimci nude osećaj sigurnosti i druženja, što može dovesti do poboljšanja u nivou anksioznosti, stresa i depresije. No, s druge strane, kućni ljubimci mogu poremetiti san svojim vlasnicima”.

A ovde pogledajte kako su đacu posadili sadnice:

03:05

Đaci posadili sadnice crnog bora pa otpevali pesmu

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.