GIBANICA SA SIROM I SPANAĆEM PO RECEPTU DŽEJMIJA OLIVERA: Kuvar otkrio TAJNU kako da KORICA BUDE HRSKAVA
Gibanica, Foto: Coolinarska Printscreen

recept

GIBANICA SA SIROM I SPANAĆEM PO RECEPTU DŽEJMIJA OLIVERA: Kuvar otkrio TAJNU kako da KORICA BUDE HRSKAVA

Gibanica može da se jede u bilo koje doba dana

Objavljeno:

Gibanica je najpoznatija srpska pita sa sirom, a svaka domaćica ima neku svoju tajnu kako je priprema. Ali, ako želite da je napravite na malo drugačiji način, u nastavku teksta pročitajte recept čuvenog kuvara Džejmija Olivera.

On je tradicionalnu pitu obogatio spanaćem, aromatičnim začinima, ali i još jednom vrstom sira. Takođe, otkrio je i tajnu kako da korica bude hrskavija nego inače.

Sastojci:

100 g pinjola

5 jaja

300 g feta sira

Gibanica, Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

50 g čedar sira

1 kašičica origana

700 g spanaća

prstohvat muskatnog oraščića

1 limun

malo putera

ljuta mlevena paprika

Priprema:

Propržite pinjole u suvom tiganju nekih 3-4 minuta. U posudi pomešajte jaja, feta sir, rendani čedar sir, posolite, pobiberite i pospite origano. Dodajte pinjole i grubo promešajte. U tiganju zagrejte malo ulja, pa stavite spanać (300 g), posolite i pospite muskatni oraščić.

Gibanica, Pita
foto: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY

Kada "uvene" dodajte preostali spanać, rendanu koru limuna i malo putera. Sklonite sa šporeta. Uzmite veći deo pek papira i zgužvajte ga, pa dobro pokvasite. Iscedite i stavite na radnu površinu. Nauljite, pa rasporedite 4 kore, tako da oblikujete pravougaonik (2 gore i 2 dole, neka se malo preklapaju).

Nauljite i pospite malo ljute mlevene paprike. Tako poređajte još jedan red, a onda ponovite još jedan. Spanać dodajte u smesu sa jajima i promešajte. U tiganj gde je bio spanać stavite kore sa sve pek papirom i pritisnite malo da oblože dno i ivice, ali i da vire iz tiganja.

Sipajte smesu unutra, pa izrendajte još malo čedar sira preko. Zatvorite korama koje vire iz tiganja (bez pek papira, njega isecite). Ostavite na šporetu 2 minuta na jakoj vatri da uhvati koricu, pa stavite u zagrejanu rernu na 200°C oko 20 minuta.

Pogledajte video o srpskoj radničkoj hrani koju voli ceo svet:

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.