morate znati
PILETINA SME DA STOJI U ZAMRZIVAČU TAČNO OVOLIKO: Ako pojedete onu koja je stajala duže, PRETI VAM OVAKAV UŽAS
Svi imamo zalihe mesa u zamrzivaču, ali da li zapravo znate koji je rok trajanja piletine iz zamrzivača?
Da li ste se ikada pitali koliko zapravo piletina sme da stoji u zamrzivaču pre nego što se pokvari? Nakon ovog perioda ona dobija negativna svojstva, i počinje da se kvari, pa i zamrznuta.
Prema stranici američkog Ministarstva zdravstva FoodSafety.gov komade piletine (tj. batke, krilca, prsa) možete čuvati u zamrzivaču do otprilike devet meseci, dok celo pile može tamo stajati i do godine dana.
„Ipak, obično za nekih dva meseca vidimo promene u teksturi i ukusu piletine“, kaže glavni kuvar Agnes Restaurant & Cheesery Tomas Tilaka Kalb.
Ipak, ako imate visokotehnološki profesionalni zamrzivač i možete da podesite temperaturu da radi na 0 °F ili – 17 °C, prema američkom Ministarstvu za zdravstvo, hranu možete držati u njemu neodređeno vreme, piše Večernji list.
„Tehnički gledano, sirova piletina – ako je pravilno umotana i pravilno skladištena – čuva se skoro neograničeno dugo“, kaže kuvar Kalb. „Ali nikada ništa ne želite da zamrzavate na duže od dva meseca. Nakon toga, primetićete veliku degradaciju ukusa i teksture.“
S njim se slaže i prehrambeni naučnik i autor knjige „150 odgovora na pitanja o hrani“, dr. Brajan Quoc Le.
„Sve dok piletina nije kontaminirana i s njom se ispravno rukovalo pre zamrzavanja, neograničeno je dugo bezbedna za jelo nakon smrzavanja“, rekao je dr. Quoc Le.
Ipak, on takođe napominje da će smrznuto živinsko meso u zamrzivaču na vrhuncu svoje svežine biti tokom prva dva do tri meseca.
Kako zamrzavati piletinu i održavati je svežom?
„Zamrzavajte samo sveže meso, zamrzavanjem se nikada neće sprečiti rast štetnih bakterija“, savetuje kuvar Kalb. „Pazite da piletinu čvrsto zamotate i stavite u hermetički zatvorenu posudu ili kesu.“
„Kada zamrzavam piletinu, prvo je čvrsto zamotam u plastičnu foliju. Nakon toga stavim sloj aluminijske folije kako bih sprečila opekotine u zamrzivaču“, objašnjava Megi Turanski, programerka recepata i voditeljka No Frills Kitchen. „Onda meso volim da stavim u kesu za zamrzavanje koja se može opet zatvoriti i proverim da li uklonjen sav vazduh pre nego označim i datiram“, objasnila je.
Kako možete znati da li je smrznuta piletina još dobra?
„Kao i kod svake provere mesa, morate se osloniti na svoja čula“, kaže kuvar Kalb. „Dobro pregledajte proizvod i uverite se da nije promenio boju, a zatim pomirišite nakon što se odmrzne. Ako nema zabrinjavajućih aroma, nastavite da pipate kako biste bili sigurni da nijedna ivica nije čvrsta ili osušena zbog spaljenosti u zamrzivaču“.
„Nakon odmrzavanja, ako piletina izgleda i miriše normalno, verovatno je bezbedna za jelo“, dodaje Džesika Randava, glavna kuvarica i vlasnica The Forked Spoon. „Međutim, ako odmrznuta piletina izgleda ili miriše ‘sumnjivo’, najbolje da je bacite“, objasnila je.
A ovde pogledajte recept za piletinu na specijalan način:
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!