OVO SVI PSI RADE KADA OSETE DA JE NEKO BOLESTAN: To im je PRVA REAKCIJA, jako je BITNO da je ZNATE
Pas na krevetu, Foto: Profimedia

savet

OVO SVI PSI RADE KADA OSETE DA JE NEKO BOLESTAN: To im je PRVA REAKCIJA, jako je BITNO da je ZNATE

Biće vam jasnije kada pogledate šta je istraživanje otkrilo o tome

Objavljeno:

Svaki pas odlično razume svog gazdu, ali ponekad nije jasno kako oni mogu da osete da im je vlasnik bolestan.

Obratite pažnju na određene stavke koje će vam sve ukazati.

Osim što mogu da se dresiraju da pronalaze nestale ljude i skrivenu drogu, eksploziv i druge predmete, psi zahvaljujući svom snažnom njuhu mogu da otkriju bolesti kod vlasnika. Pritom, govorimo o prosečnom kućnom ljubimcu, a ne o posebno obučenim životinjama!

Psi
foto: Profimedia

"Pseći njuh može da nanjuši jedinice u trilionu molekula, dakle nešto što se može uporediti sa kapi vode u olimpijskom bazenu, to je veličina molekula koju pas može da otkrije. Imaju 40 puta više receptora od čoveka i mislim da je nama nepojmljivo da tako nešto doživimo", objašnjava dr. vet. Mario Babić za 24satahr. Ističe kako zahvaljujući toj sposobnosti psi mogu da nanjuše baš svaku promenu na našem telu.

Psi
foto: Printscreen: Instagram/ 9gag

"Sve što menja naš miris, pa čak i na molekularnom nivou, za psa je dokučivo i on će to nanjušiti. Problem je što mi tek moramo da naučimo koja su to stanja ili bolesti koje nas menjaju u toj meri da to postane dostupno psima, kako bismo onda njih mogli da ih naučimo da reaguju i na taj način u ulozi pomagača spašavaju naše živote. Ipak treba znati da pas nije mašina, pa da i to što nanjuše nosi visoku verovatnoću, a ne stopostotno rešenje. Za pojedine bolesti i stanja ta verovatnoća je vrlo visoka i kreće se do čak 80 %, ali i dalje postoji mogućnost da je to samo verovatnoća, a ne činjenica", kaže dr Babić.

(Espreso/Kurir Stil/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.