RECEPT ZA POGAČICE SA ČVARCIMA KOJI SE PRENOSI S KOLENA NA KOLENO: Ovako su ih pravili NAŠI STARI, preukusne su!
Pogačice sa čvarcima, Foto: Profimedia

starinski specijalitet

RECEPT ZA POGAČICE SA ČVARCIMA KOJI SE PRENOSI S KOLENA NA KOLENO: Ovako su ih pravili NAŠI STARI, preukusne su!

Hrskavo lisnato testo nadeveno usitnjenim čvarcima svakako ne spada u zdravu hranu, ali većina porodica u Srbiji voli da se s vremena na vreme počasti ovim starinskim specijalitetom

Objavljeno:

Recept za pogačice sa čvarcima jedan je od onih koji se prenosi s kolena na koleno.

Hrskavo lisnato testo nadeveno usitnjenim čvarcima svakako ne spada u zdravu hranu, ali većina porodica u Srbiji voli da se s vremena na vreme počasti ovim starinskim specijalitetom.

Donosimo vam recept za pogačice sa čvarcima star 80 godina. Pravilo domaćica iz prve polovine prošlog veka bilo je da najpre odmere čvarke, a onda da spreme dvostruko veću količinu brašna kako bi pogačice lepo narasle i bile hrskave.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 600 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 400 g čvaraka
  • 2 jajeta
  • so
  • susam ili kim (opciono)

Priprema:

Odvojte 550 mililitara mleka za testo. Manju količinu zagrejte tako da bude mlako, pa ga skinite sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i kašiku brašna, razmutite i ostavite desetak minuta da zapeni.

U veliku činiju sipajte preostalo brašno, pa dodajte aktivirani kvasac i soli po ukusu. Dodajte i preostalo mleko, zamesite testo i ostavite ga da odstoji pola sata na toplom mestu.

Za to vreme sameljite čvarke, pa ih pomešajte sa jednim jajetom i po potrebi dosolite.

Pogačice sa čvarcima
foto: Printscreen/youtube/IGYTHECOOK

Testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom u pravougaoni oblik, pa ga premažite trećinom smese od čvaraka i jaja. Preklopite ga kao pismo, pa ga ostavite da odstoji 10 minuta, opet ga razvucite oklagijom, premažite smesom od čvaraka i opet od njega napravite pismo.

Posle 15 minuta premažite testo preostalom smesom od čvaraka, preklopite, razvucite oklagijom i vadite pogačice, pa ih ređajte u podmazan pleh. Svaku zasecite nožem tako da dobijete interesantnu šaru.

Umutite jaje sa preostalih 50 mililitara mleka, premažite pogačice, po želji pospite solju, kimom ili susamom, i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok pogačice ne porumene.

Prijatno!

Recept za najlepše pohovane palačinke:

00:26

PROFESIONALNA KUVARICA U EMISIJI MAJKE I SNAJKE, recept za najlepše POHOVANE PALAČINKE! Raša je ponudio zajedničku saradnju!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.