10 BILJKI KOJE NAJBRŽE RASTU: Imaćete NAJLEPŠU baštu u KRAJU ako ih ZASADITE (FOTO)
cveće, Foto: Printscreen YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

cveće

10 BILJKI KOJE NAJBRŽE RASTU: Imaćete NAJLEPŠU baštu u KRAJU ako ih ZASADITE (FOTO)

Sejte na otvorenom nakon što prestane opasnost od jakog mraza. Ili započnite u zatvorenom prostoru šest do osam nedelja pre zadnjeg datuma mraza

Objavljeno:

Jednogodišnje biljke su siguran način da brzo dodate boju saksijama za cveće, prozorskim kutijama i golim mestima na gredicama. Želite li da uštedite, prolećne jednogodišnje biljke možete posejati, odnosno zasaditi u obliku semena, a ne kupiti već izrasle biljke. Za to je najbolje odabrati ovo izdržljivo, brzorastuće jednogodišnje cveće.

Od sejanja direktno u zemlju u proleće, pre nego što ćete reći „leto“, vaš vrt ili balkon procvetaće. Ali, isto tako, možete u rasadniku ili na pijaci kupiti već formirane biljke. I dalje su rekorderi u brzom rastu i brzo će biti predivan živi ukras, piše Miss7.

Otporne: Ako je tlo obradivo, seme može ići direktno u zemlju. Možete i zasaditi željeno cveće u zatvorenom prostoru i više nedelja pre poslednjeg datuma mraza i presaditi ga otprilike mesec dana kasnije. (Mnoge jednogodišnje biljke na ovoj listi su otporne jednogodišnje biljke!)

Poluotporne: Sejte na otvorenom nakon što prestane opasnost od jakog mraza. Ili započnite u zatvorenom prostoru šest do osam nedelja pre zadnjeg datuma mraza.

Nežne: Stavite seme u zemlju nakon što prođe sva opasnost od mraza. Ili počnite u zatvorenom prostoru četiri do šest nedelja pre zadnjeg datuma mraza.

1. Neven

Možete se kladiti na ovu sjajnu, klasičnu, brzorastuću jednogodišnju biljku. Svetli cvetovi žute, narandžaste i boje mahagonija pojavljuju se osam nedelja posle setve. Za najbolje rezultate posadite neven na punom suncu i u tlo koje dobro drenira. Zanimljivo je da ti cvetovi cvetaju na siromašnijoj zemlji, tako da đubrivo nije potrebno.

Zašto ga volimo: Teško da će uvenuti i savršen je dodatak vrtu.

2. Mirisna grahorica

Ova biljka s naboranim cvetovima i tankim viticama najbolje izgleda kada se penje – na stubove, rešetke ili ograde. Mirisna grahorica voli hladnoću, pa bi vrtlari u severnim klimatskim područjima trebalo da je sade u rano proleće, dok je južnjacima mudro da se sadi u jesen. Namočite seme nekoliko dana pre sadnje.

Zašto je volimo: Opojni miris, mešavina meda, jasmina i narandže čine da vazduh miriše zavodljivim mirisom poput parfema.

3. Vrtni slak

Staromodni šarm i cvetovi u obliku trube u ružičastoj, beloj, ljubičastoj, plavoj i magenta boji čine ovu brzorastuću jednogodišnju lozu omiljenom. Istinski je obožavalac sunca i latice se otvaraju svakog jutra kako bi pozdravile dan.

Zašto ga volimo: Lišće, srcoliko svetlozeleno lišće među kovrdžavim viticama, jednako je lepo i romantično kao i sami cvetovi.

4. Cinija

Ove živahne cvetne biljke dostupne su u skoro svim zamislivim bojama. Sićušne sadnice pojavljuju se nekoliko dana nakon setve, a cvetovi se pojavljuju oko šest nedelja kasnije. Bonus: cinije su favoriti buketa.

Zašto je volimo: Za cinije gotovo pa ne treba održavanje ili nega tokom vegetacije. Samo pazite da odaberete sorte otporne na bolesti kako bi izbegli pepelnicu.

5. Plamenac

Ova je biljka koliko je lepa toliko je i otporna, pa je plamenac pametan izbor za vrtlare koji traže brzo rešenje na mestima gde nešto teško raste. Sićušni grozdovi nežnog cveća u nijansama ružičaste, crvene, bele, plave i ljubičaste stvaraju nanose boja, naročito u rano ljeto.

Zašto ga volimo: Njegov šarm uz vikendicu ili u vrtu vredan je minimalnog truda potrebnog za uzgoj.

6. Različak

Cvetovi različka podsećaju na bakin vrt. Lako se uzgajaju i brzo cveta, a treba ih sejati na sunčanim područjima gde se zrela biljka može sama zasejati i naturalisati. Leptiri i drugi oprašivači ne mogu se zasititi ovog savršenog dodatka vrtovima.

Zašto ga volimo: Nema mnogo cveća koje se prirodno može pohvaliti pravom plavom nijansom.

7. Dan i noć

Dragoljub brzo raste i lako se uzgaja, a osvaja nagradu za najlepši jestivi cvet, s briljantnim narandžastim cvetovima na vrhu smaragdnozelenog lišća. Sadnice se pojavljuju nešto više od nedelju dana nakon setve.

Zašto ga volimo: Cvetovi i listovi dragoljuba ukusni su u salatama ako se uzgajaju bez pesticida.

8. Kalifornijski mak

S lišćem poput paprati, čašastim cvetovima boje zalazećeg sunca i prirodom koja se lako uzgaja, postoji puno toga što bi ti se moglo svideti kod ovog cvijeća.

Zašto ga volimo: Voli sunce, pa ga možete zasaditi u kamenjaru ili na onom mestu u dvorištu koje je teško dosegnuti crevom.

9. Suncokret

Omiljena među umetnicima, vrtlarima i divljim životinjama, ova lepotica u obliku bele rade s upadljivim cvetanjem i starinskim šarmom naraste gotovo dva metra za samo tri meseca. Sadi ove brzorastuće jednogodišnje biljke u cvetne gredice i vrtove za rezanje ili uz rubove. Izuzetno žilavi suncokreti vole duga, vruća leta i uspevaju na punom suncu s vlažnim, ali dobro drenirajućim tlom.

Zašto ga volimo: Crveni, žuti, beli ili dvobojni, postoji suncokret koji se uklapa u svaki stil.

10. Kosmos (Uresnica)

Kao da nisu s ovog sveta, elegantni cvetovi uresnice zaista su prelepi. Dok seme počinje super brzo da klija, biljka najbolje cveta leti, stoga je strpljenje ključno. Briga je minimalna, a rezultat spektakularan. Samo pazite da zaštitite biljku od jakih vetrova.

Zašto je volimo: Ova brzorastuća jednogodišnja biljka sama se zaseje i s lakoćom se širi. Štedljivi vrtlari možda će hteti da sakupe seme u jesen kako bi ga u proleće ponovo posadili na drugim mestima.

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.